Αποκεντρωμένο μοντέλο για τα κοινωνικά δίκτυα ετοιμάζει το Twitter

Αποκεντρωμένο μοντέλο για τα κοινωνικά δίκτυα ετοιμάζει το Twitter

REUTERS/REGIS DUVIGNAU

To Twitter σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για τη δημιουργία ενός «ανοικτού και αποκεντρωμένου» συστήματος για κοινωνικά δίκτυα, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλός του, Τζακ Ντόρσεϊ. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό θα μείωνε την πίεση στην εταιρεία όσον αφορά στις επικρίσεις που δέχεται για τους κανόνες που διέπουν το περιεχόμενό του, ωστόσο θα αναδείκνυε και μια καινούρια «φουρνιά» ανταγωνιστών.

Το σύστημα αυτό, ή «στάνταρ» δεν θα ανήκε σε κάποια μεμονωμένη εταιρεία, είπε ο Ντόρσεϊ, και θα επέτρεπε σε άτομα να χρησιμοποιούν ένα εύρος υπηρεσιών για να έχουν πρόσβαση στο ίδιο δίκτυο- όπως υπάρχει η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών παρόχων email για να βλέπουν τα ίδια μηνύματα.

Η «αστυνόμευση» στα social media αφ'ενός έχει μεγάλο κόστος, αφ'ετέρου δεν καταφέρνει να περιορίσει τις επικρίσεις από χρήστες που βρίσκουν τους υπάρχοντες κανόνες είτε πολύ αυστηρούς είτε πολύ χαλαρούς.

«Η επικεντρωμένη επιβολή παγκόσμιων κανόνων/ πολιτικής για την αντιμετώπιση των προσβολών και των παραπλανητικών πληροφοριών είναι απίθανο να αυξηθεί σε κλίμακα μακροπρόθεσμα χωρίς να τεθεί πολύ μεγάλο βάρος στους ανθρώπους» έγραψε ο Ντόρσεϊ στο Twitter. Όπως είπε, η νέα προσέγγιση θα επιτρέψει επίσης στο κοινωνικό δίκτυο να επικεντρώσει τις προσπάθειές του «στη δημιουργία ανοικτών αλγορίθμων συστάσεων, που προωθούν την υγιή συζήτηση, και θα μας αναγκάσει να καινοτομούμε περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν». Η ιδέα είναι πως οι developers θα χρησιμοποιούν τους δικούς τους αλγορίθμους για να προσφέρουν σε άτομα με παρεμφερείς αντιλήψεις στοχευμένη πρόσβαση στα ίδια κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να εγγραφεί σε έναν πάροχο που θα «φίλτραρε» επιθετικά το ρατσιστικό περιεχόμενο, ή κάποιον άλλον που θα προωθούσε συζητήσεις για θέματα άλλου είδους.

Το ανοιχτό αυτό στάνταρ, ωστόσο, θα άλλαζε το business model του Twitter στην πορεία, αναδεικνύοντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες που προσφέρουν φίλτρα, προτάσεις περιεχομένου ή άλλα εργαλεία που είναι πιο δημοφιλή στους χρήστες.

Ο Ντόρσεϊ είπε ότι ο chief technology officer του Twitter, Parag Agrawal, θα έχει την ευθύνη να προσλάβει επικεφαλής για την ερευνητική ομάδα, ονόματι BlueSky. Το Twitter θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, για την υλοποίηση του οποίου θα χρειαστούν πολλά χρόνια- μα δεν θα το διευθύνει, όπως ανέφερε. Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να παρέχει ένα μοντέλο για την αποκέντρωση του content hosting, της επίβλεψης και ακόμη και της οικονομικής εκμετάλλευσης των social media.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *