Αποστολή ρομπότ που αντιλαμβάνεται συναισθήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ που αντιλαμβάνεται συναισθήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

REUTERS/STAFF

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τη Φλόριντα την Πέμπτη, προκειμένου να αποτελέσει τον νεότερο βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για τους αστροναύτες σε τροχιά.

Το Crew Interactive Mobile Companion 2, ή CIMON 2, είναι ένα σφαιρικό ρομπότ με μικρόφωνα, κάμερες και λογισμικό που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται/ αναγνωρίζει συναισθήματα. Όπως αναφέρει το Reuters, το ρομπότ ήταν μέρος ενός φορτίου 2.585 κιλών με προμήθειες και πειράματα σε πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, η εκτόξευση του οποίου είχε καθυστερήσει εξαιτίας ισχυρών ανέμων.

«Ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός πραγματικού συντρόφου. Η σχέση μεταξύ ενός αστροναύτη και του CIMON είναι πραγματικά σημαντική» είπε ο Ματίας Μπίνιοκ, επικεφαλής σχεδιαστής του CIMON 2 στο Reuters. «Προσπαθεί να κατανοήσει αν ο αστροναύτης είναι λυπημένος, θυμωμένος, χαρούμενος κ.ο.κ».

Με βάση αλγορίθμους που αναπτύχθηκαν από την IBM και δεδομένα από το CIMON 1, ένα σχεδόν όμοιο πρωτότυπο που είχε εκτοξευτεί το 2018, το CIMON 2 θα είναι πιο «κοινωνικό» με τα μέλη του πληρώματος. Θα δοκιμάσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αποδειχτούν κρίσιμης σημασίας για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα, όπου η απομόνωση για μεγάλες χρονικές περιόδους και το lag στην επικοινωνία με τη Γη αναμένεται να αποτελέσουν προβλήματα για την ψυχική υγεία των αστροναυτών.

Αν και είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους αστροναύτες σε επιστημονικά πειράματα, το ρομπότ- το οποίο μιλά αγγλικά- «εκπαιδεύεται» για να βοηθά στην αντιμετώπιση του «groupthink»- ενός φαινομένου συμπεριφοράς όπου απομονωμένες ομάδες ανθρώπων ωθούνται σε παράλογες αποφάσεις.

«Το groupthink είναι πραγματικά επικίνδυνο» είπε ο Μπίνιοκ. Σε περιόδους σύγκρουσης ή διαφωνιών μεταξύ αστροναυτών, ένας από τους σκοπούς του ρομπότ θα είναι να λειτουργεί ως «αντικειμενικός παρατηρητής στον οποίο θα μπορείς να μιλάς αν είσαι μόνος σου, ή θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αρχίσει η ομάδα να συνεργάζεται ξανά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς που το έφτιαξαν, η ιδέα για το ρομπότ προέκυψε από ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1940, όπου ένα ρομπότ σχήματος εγκεφάλου, ο Professor Simon, συμβούλευε έναν αστροναύτη, τον Captain Future.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *