Απόσυρση της Λοΐζου μετά τη θύελλα

Οι αποκαλύψεις για τη Μυρσίνη Λοΐζου προκάλεσαν την μήνιν του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν ελέγχθηκε όπως θα έπρεπε η υποψηφιότητά της.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την καταδίκη της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνης Λοΐζου, η οποία εισέπραττε επί πέντε και πλέον έτη τη σύνταξη της θανούσης μητέρας της. Τα σχετικά δημοσιεύματα («Φιλελεύθερος», «Πρώτο Θέμα»), καθώς και το τσουνάμι αντιδράσεων που προκάλεσαν σε όλα τα επίπεδα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς χτυπούσαν κατευθείαν στην «καρδιά» ένα κομβικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: το ηθικό πλεονέκτημα.

Εξαρχής στο Μαξίμου αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα του θέματος και τη σημαντική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Εξ ου και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώιμο στάδιο αναζητήθηκαν τρόποι να βρεθεί διέξοδος εκτόνωσης της κρίσης, ακόμα και χωρίς απόσυρση της υποψηφιότητας που θα επιβεβαίωνε εμμέσως πλην σαφώς τις αποκαλύψεις και θα έπληττε το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα». Χαρακτηριστικό είναι πως νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να μιλήσει σε συνέντευξή του στον Alpha για παραίτηση, αρκούμενος στο σχόλιο πως «είμαι βέβαιος ότι η κ. Λοΐζου δεν παίρνει τα χρήματα αυτά» και «θα δώσει η ίδια απαντήσεις».

Οι διαρκώς αυξανόμενες αντιδράσεις ωστόσο δεν άφησαν πολλά περιθώρια, καθώς κρίθηκε πως δεν υπήρχε άλλη διέξοδος πλην της απόσυρσης της υποψηφιότητας. Το μεσημέρι της Παρασκευής, η ίδια η κ. Λοΐζου, με μια μακροσκελή επιστολή της, επιβεβαίωνε πως ελάμβανε τη σύνταξη της μητέρας της μετά τον θάνατό της, αποδίδοντας όμως το γεγονός σε «γραφειοκρατικές διαδικασίες» και όχι σε δικό της λάθος. Επιπλέον, η κ. Λοΐζου επιτέθηκε στα ΜΜΕ λέγοντας πως προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις εμπλέκοντας «δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για δύο διαφορετικές περιπτώσεις: «Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου, από το υπουργείο Πολιτισμού», προσθέτοντας πως «προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά τον θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες». Η δεύτερη υπόθεση, όπως είπε, «αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων».

Σύμφωνα με την κ. Λοΐζου, και οι δύο περιπτώσεις «θα ήταν σκανδαλώδεις» εφόσον «είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωσή μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας». Παράλληλα, η τέως πλέον υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «ανθρωποφαγία» την οποία «οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν να περάσει». Νωρίτερα η Ν.Δ. είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει την κυρία Λοΐζου υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γνώριζε ότι έχει καταδικαστεί» και προσθέτοντας πως η υπόθεση της είσπραξης παρανόμως της σύνταξης είναι «ασύλληπτη». Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του έκανε λόγο για «το αξιακό πλαίσιο των επιλογών του κύριου Τσίπρα», ενώ, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Χρηστίδης, «εμείς έγκαιρα ασκήσαμε κριτική στις προκλητικές τοποθετήσεις της κυρίας Λοΐζου για τη βία και την τρομοκρατία. Οσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας συμπληρώνουν το προφίλ των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ». Και το Ποτάμι, μέσω του κ. Μαυρωτά, ζήτησε «την αποπομπή της από το ψηφοδέλτιο», προσθέτοντας πως «αυτό είναι βέβαια θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και των αξιακών του κριτηρίων».

Οι αποκαλύψεις για την κ. Λοΐζου προκάλεσαν νευρικότητα σε μεγάλο κομμάτι του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την μήνιν του πρωθυπουργού καθώς δεν ελέγχθηκε όπως θα έπρεπε ο βίος και η πολιτεία της υποψήφιας, η περίπτωση της οποίας θα επανέρχεται σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επικαλεστεί το «ηθικό της πλεονέκτημα».

Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή

Πάρε-δώσε με τη Δικαιοσύνη έχει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Λοΐζου. Σύμφωνα με απόφαση του Eφετείου της Αθήνας, η Μυρσίνη Λοΐζου τον Φεβρουάριο του 2017 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της απάτης. Η ποινική εμπλοκή της Μυρσίνης Λοΐζου ήρθε στην επικαιρότητα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πρώτο Θέμα» και «Φιλελεύθερος». Η πράξη που την έφερε αντιμέτωπη με τις δικαστικές αρχές αφορούσε την –κατά την κατηγορία– παράνομη είσπραξη επί 69 μήνες της σύνταξης της μητέρας της, μετά τον θάνατό της. Το ποσό της σύνταξης ανερχόταν σε 52.000 ευρώ, το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις έχει πλέον φτάσει στο ποσόν των 94.000 ευρώ. Οι δικαστικές περιπέτειες για την υποψήφια ευρωβουλευτή συνεχίζονται, καθώς λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα στις 14 Mαΐου 2019, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί ενώπιον του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας υπόθεση με κατηγορούμενη τη Μυρσίνη Λοΐζου για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, που αφορά τη μη επιστροφή των παράνομα εισπραχθέντων χρημάτων.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *