Ασκήσεις και δίαιτα για να χαθεί το σωσίβιο της κοιλιάς. Σε τι οφείλεται, τι πρέπει να τρώτε και ποια λάθη να αποφύγετε

των Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου και Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr
Όταν κάποιος βλέπει ότι πήρε κιλά, το πρώτο σημείο του σώματος που παρατηρεί είναι η κοιλιά του.
Βλέπει, λοιπόν, την κοιλιά του να ‘πετάει’ περισσότερο από πριν, δυσκολεύεται να κουμπώσει τα παντελόνια του ενώ ‘ξεχνάει’, σε αυτή τη φάση, τις πιο εφαρμοστές μπλούζες.
Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες δίνουν μεγάλη έμφαση στο κοιλιακό πάχος, γιατί οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν ότι αυτό συνδέεται στενά με καρδιαγγειακά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη και μια πλειάδα άλλων παθήσεων.
Τα άτομα με στεφανιαία αρτηριοπάθεια εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου εάν διαθέτουν παράλληλα περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ερευνητές της Κλινικής Mayo, στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πέντε προηγούμενες μελέτες (συνολικά 15.923 συμμετέχοντες).
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του κινδύνου φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν το άτομο εμφάνιζε φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ αποτελεί το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια το ύψος σε μέτρα – ως φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα ΔΜΣ μεταξύ 20 και 25.

Έχει διαπιστωθεί ότι όταν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 88 εκατοστά για τις γυναίκες ή 102 εκατοστά για τους άνδρες, ποσοστά που αλλάξουν κατά την διάρκεια των χρόνων καθώς αλλάξει και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, που σημαίνει ότι το λίπος σε αυτήν την περιοχή είναι σε μεγάλη ποσότητα, ο κίνδυνος μεταβολικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι εξαιρετικά ψηλός. Γυναίκες και άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία κινδυνεύουν εξίσου, αν και οι άνδρες έχουν συχνότερα πάχος στην κοιλιά από τη νεαρή ηλικία διότι η διατροφή τους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν συνήθως λίγο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που υπόκεινται. Αυτή η περίμετρος υποδηλώνει κεντρικού τύπου παχυσαρκία και αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με τα άτομα με μικρότερη περιφέρεια μέσης που διαθέτουν μικρότερη ποσότητα λίπους. Όταν αυξάνεται η περιφέρεια μέσης από την συσσώρευση λίπους γύρω από αυτή, τότε αυτό υποδηλώνει ότι αυξάνεται και το σπλαχνικό λίπος, το λίπος, δηλαδή, που βρίσκεται μέσα στα σπλάχνα. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθότι όταν τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά περιβάλλονται από λίπος (σπλαχνικό λίπος), εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες ανεπιθύμητες δράσεις στους διάφορους ιστούς του σώματος. Το λίπος της κοιλιάς επιδρά τοξικά σε όλα τα όργανα και τα αγγεία που περιβάλλουν την περιοχή εκείνη.

Η εναπόθεση του λίπους στην κοιλιά προκαλείται από ένα πλήθος παραγόντων οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα το άτομο. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ορμονικοί παράγοντες, γονιδιακοί παράγοντες, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή, που σημαίνει μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Το κοιλιακό λίπος , το λίπος γύρω από την κοιλιά , σχετίζεται με πολλές ορμονικές διαταραχές και συχνά ενοχοποιείται για την δημιουργία τους. Πιο ειδικά , σε άτομα με παχυσαρκία και αυξημένο κοιλιακό λίπος είναι δυνατόν να παρατηρηθούν :
Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία , καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη και στα 2 φύλα.
Υψηλά επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης και ανδροστενδιόνης, χαμηλές συγκεντρώσεις των φυλετικών ορμονών στις γυναίκες. Οι μεταβολές αυτές αποτελούν το υπόστρωμα για την ανάπτυξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, διαταραχών της περιόδου και υπογονιμότητας στις γυναίκες.
Αυξημένα επίπεδα παραγωγής κορτιζόλης στο κοιλιακό λίπος , κάτι που συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην πιθανή εμφάνιση διαβήτη και στα 2 φύλα.
Χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης που σχετίζεται με χαμηλό ανάστημα και στα 2 φύλα.
Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες , συνδεόμενα με υπογονιμότητα.
Χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης στις γυναίκες συνδεόμενα με υπογονιμότητα.
Επομένως το κοιλιακό λίπος είναι πολλά παραπάνω από ένα αντιαισθητικό «σωσίβιο» που έχουμε συχνά γύρω από την κοιλιά μας. Είναι υπεύθυνο για ενδοκρινικές διαταραχές που συνδέονται κυρίως με τον διαβήτη και την υπογονιμότητα και στα 2 φύλα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή ώστε να απαλλαγείτε από το συγκεκριμένο λίπος. Η μαγική συνταγή παραμένει η άσκηση και η δίαιτα ταυτόχρονα. Συνήθως με τη δίαιτα και την άσκηση χάνετε λίπος από τα μέρη που είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν λοιπόν τα κιλά που έχετε είναι συγκεντρωμένα στην περιοχή της κοιλιάς, από εκεί θα τα χάσετε αρχικά. Κάποιες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν.
Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι προσπαθούν να χάσουν το λίπος της κοιλιάς με τελείως λάθος τρόπο.
Ποια είναι τα εντυπωσιακότερα λάθη;
1. Ότι κάνουν ατέλειωτες επαναλήψεις σε διπλώσεις και ροκανίσματα πιστεύοντας ότι μπορούν να χάσουν λίπος στοχευμένα. Αυτού του είδους οι ασκήσεις είναι άκρως αναποτελεσματικές και ανυπόφορα πληκτικές. Επειδή δε οι περισσότεροι τις κάνουν λάθος φέρνουν και μεγάλα προβλήματα στη μέση.
2. Ότι δίνουν βαρύτητα στη χαλαρή αερόβια άσκηση που είναι επίσης εξόχως αναποτελεσματική και ενδείκνυται μόνο για τους υπέρβαρους και τους απροπόνητους.
3. Και το χειρότερο απ’ όλα ότι δεν δίνουν τη δέουσα βαρύτητα στη διατροφή πιστεύοντας ότι η σωματική άσκηση διαδραματίζει έναν πιο βαρύνοντα ρόλο.
Οι κοιλιακοί μύες όσο και αν τους γυμνάσουμε, αν δεν διώξουμε πρώτα το λίπος που τους περιβάλλει, δεν θα καταφέρουμε να αποκτήσουν την επιθυμητή γράμμωση. Για τον λόγο αυτό οι ασκήσεις που συνίστανται δεν είναι τοπικές, αλλά για ολόκληρο το σώμα. Ένα σύστημα αερόβιων ασκήσεων (cardio exercises) και ασκήσεων ενδυνάμωσης (strength exercises) θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μυών και στη μείωση του ποσοστού λίπους από το σώμα. Όταν θα έχει χαθεί το περιττό λίπος από το σώμα, τότε με ασκήσεις ειδικά για τους κοιλιακούς μύες μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή γράμμωση.





Η άσκηση που βοηθάει είναι κυρίως η αεροβική (τρέξιμο, aerobic, Zumba, κολύμβηση κ.α.), σε συνδυασμό με ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης που γυμνάζουν την περιοχή της κοιλιάς.

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί, σε συνδυασμό με τη γυμναστική, να κάνει θαύματα! Μικρές αλλαγές μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο να χάσετε βάρος από την περιοχή της κοιλιάς.
Σημαντικές διατροφικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στο κάψιμο λίπους είναι:
Μια σωστή διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο σε συνδυασμό με μία ώρα άσκηση την ημέρα θα σας απαλλάξει σίγουρα από το «σωσίβιο» σας.
Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό.
Αντικαταστήστε το άσπρο ψωμί με ολικής άλεσης.
Συνοδεύετε κάθε γεύμα σας με σαλάτα εποχής.
Καταναλώνετε 4 -5 φρούτα εποχής την ημέρα.
Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε με νερό και άλλα υγρά (χωρίς θερμίδες).
Δημητριακά ολικής άλεσης
Έρευνες δείχνουν πως όσοι καταναλώνουν δημητριακά ολικής καθημερινά έχουν λιγότερο λίπος γύρω από την κοιλιά. Η κινόα και η βρώμη είναι εξαιρετικές επιλογές και αν δεν περιέχουν γλουτένη, ακόμα καλύτερα!
Βρώμη: Είναι η τέλεια επιλογή για πρωινό ή βραδινό, πλούσια σε φυτικές ίνες, και ενεργοποιεί τον οργανισμό έτσι ώστε να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια και να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου μας.

Καλά λίπη
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως, αντιθέτως με αυτό που πιστεύουμε, τα λίπη μπορούν ενίοτε να μας κάνουν καλό! Τα «καλά λίπη» που μπορούμε να βρούμε στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στο αβοκάντο, στον λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς μπορούν να βοηθήσουν στον στόχο μας να εξαφανίσουμε το 'σωσίβιο' γύρω από τη μέση.
Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι μια μορφή υδατανθράκων που βρίσκεται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα προϊόντα ολικής άλεσης. Καταναλώνοντας λοιπόν φυτικές ίνες βοηθάμε τον οργανισμό να γλιτώσει από τη δυσκοιλιότητα.
Το μαρούλι, το σπανάκι και η ρόκα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, περιέχουν πολύ μικρό αριθμό θερμίδων και το σημαντικότερο από όλα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Το λάδι: Λάδι ελιάς, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο και το λάδι που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια βοηθούν όχι μόνο στην αποφυγή καρδιοαγγειακών νοσημάτων, αλλά και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Το τσάι (ειδικά το μαύρο και το πράσινο), περιέχει κατεχίνες, οι οποίες μειώνουν την επιθυμία μας για υδατάνθρακες και προκαλούν ήπια θερμογένεση, που επιταχύνει την κινητοποίηση, συνεπώς και την καύση του λίπους.
Τα ωμά αμύγδαλα είναι από τις καλύτερες πηγές μονοακόρεστων λιπών, και έχουν την ιδιότητα να κόβουν την όρεξη.
Γιαούρτι
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι τρώνε γιαούρτι λίγων λιπαρών καθημερινά μπορούν να χάσουν πιο εύκολα λίπος γύρω από την κοιλιά. Το γιαούρτι επίσης έχει προβιοτικά που μπορούν να ελαττώσουν το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Μια καλή επιλογή είναι το κεφίρ και κάποια άλλα παράγωγα του γάλατος.
Παρόλα αυτά είναι καλό να έχουμε έναν γενικότερο κανόνα στο μυαλό μας : το λίπος είναι καλύτερα να μην το αποθηκεύουμε καθόλου , παρά να το αποθηκεύουμε και μετά να προσπαθούμε να το χάσουμε
http://medlabgr.blogspot.com/2015/01/stomach-fat-abdomen-exersises.html#ixzz4jyDIs8PG Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *