Αυξήσεις αποδοχών και για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μετά το υπουργείο Οικονομικών, άλλο ένα υπουργείο, το Οικονομίας και Ανάπτυξης, θεσμοθετεί αυξήσεις στους υπαλλήλους του μέσω της χορήγησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Την ίδια ώρα επεκτείνεται η ισχύς ανάλογης ρύθμισης στην οποία είχε προβεί το περασμένο φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αυτή να αφορά προσωπικό που θα διοριστεί στις υπηρεσίες του μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ειδικότερα, το άρθρο 57 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης υπό τον τίτλο «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016) – Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις» προβλέπει τα εξής:

• Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 θα χορηγείται η προσωπική διαφορά, που είχε προκύψει από την εφαρμογή των ενιαίων μισθολογίων των ετών 2011 και 2015, σε όλους τους υπαλλήλους όλων των οργανικών μονάδων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) με ημερομηνία διορισμού ή μετάταξης στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έως 31 Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο, η ετήσια δαπάνη από τη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέρχεται σε 3,85 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος υπολογίζεται στο ποσό των 5,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είχε χορηγηθεί σε ορισμένους μόνο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας με τη ρύθμιση που έγινε το φθινόπωρο του 2018 για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της ρύθμισης, με τη νέα διάταξη θα γεφυρωθεί η ανισότητα που δημιουργήθηκε λόγω της διαφορετικής προέλευσης των υπαλλήλων και της συγχώνευσης των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

• Επεκτείνεται η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί μετά και τις 11 Οκτωβρίου 2018. Η ρύθμιση που έγινε με τον νόμο 4569/2018 προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που είχαν διοριστεί μετά την 1η Νοεμβρίου 2011 έως και τη δημοσίευση του νόμου 4569/2018. Ο νόμος αυτός δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Οκτωβρίου 2018 (Α΄ 179/2018). Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα χορηγείται σε όσους έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου (υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα υπερψηφιστεί). Δεδομένου ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά αύριο και δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περί τα τέλη Μαρτίου.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *