Αυτά ειναι τα 10 χαρακτηριστικά που δεν γνωρίζατε ότι κληρονομήσατε από τους γονείς σας

Έχετε καστανά μάτια σαν τη μαμά σας και μακριά πόδια σαν τον μπαμπά σας. Είναι απίστευτο, αν το σκεφτείτε, κληρονομήσαμε κάθε φυσικό χαρακτηριστικό από τους γονείς μας, από τα αντίγραφα των γονιδίων τους. Αλλά, τι άλλα πράγματα προήλθαν από τους προκατόχους μας;

Ρίξτε μια ματιά στην πρόσφατη έρευνα για τη γενετική και ανακαλύψτε μερικά εκπληκτικά πράγματα.

10 προσωπικά χαρακτηριστικά που κληρονομούμε από τους γονείς μας

1. Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης συνδέονται με τη διατροφή τους. Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, θα πρέπει να τρώτε λαχανικά, φρούτα και να κάνετε αρκετή άσκηση – αυτή είναι η κοινή πεποίθηση.

Αλλά μερικές φορές τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην πραγματικότητα δεν εξαρτώνται μόνοαπό τον τρόπο ζωής μας, αλλά και από τα γονίδιά μας. Περίπου 1 στους 500 ανθρώπους έχει μια ειδική γενετική μετάλλαξη η οποία οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερόλης στο αίμα του. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής, ακόμη και αν δεν τρώνε, παρά μόνο λαχανικά.

Embed from Getty Images

2. Η ανδρική φαλάκρα προέρχεται από τη μητέρα
Ένα από τα γονίδια που παίζει ρόλο στην φαλάκρα βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Οι άνδρες το κληρονομούν από τις μητέρες τους. Αλλά μην βιαστείτε να την κατηγορήσετε για την αραίωση των μαλλιών σας – υπάρχουν και άλλα γονίδια που παίζουν ρόλο εδώ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κληρονομήσατε από τον πατέρα. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν επίσης επίδραση στην απώλεια μαλλιών.

Embed from Getty Images

3. Ακαδημαϊκή επιτυχία
Όταν μια μαμά μαλώνει το παιδί της για έναν χαμηλό βαθμό στο σχολείο και επισημαίνει ότι τα πήγαινε πολύ καλύτερα στις σπουδές της, κατά μία έννοια έχει δίκιο. Η ακαδημαϊκή επιτυχία κατά 55% εξαρτάται από την γενετική κληρονομιά σας. Χιλιάδες γονίδια ευθύνονται άμεσα για το πόσο καλά θα τα πάτε στο σχολείο. Έτσι, αν οι γονείς σας επέδειξαν εξαιρετικές ικανότητες κατά τα σχολικά τους χρόνια, έχετε και εσείς μεγάλες πιθανότητες.

Embed from Getty Images

4. Η αγάπη για τον καφέ
Πίνετε πολύ καφέ; Λοιπόν, τα γονίδιά σας είναι πλήρως υπεύθυνα για αυτό! Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συγκριτική μελέτη των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς καφέ και εκείνων που μπορούν. Αποδείχθηκε ότι η δεύτερη ομάδα είχε ένα συγκεκριμένο σύνολο γονιδίων που τους έκανε να απορροφούν την καφεΐνη πιο αργά. Έτσι, δεν αισθάνονται ιδιαίτερη ανάγκη να πίνουν καφέ σε τακτική βάση, προκειμένου να πάρουν μια δόση ενέργειας.

Embed from Getty Images

5. Εμφάνιση νεανικού διαβήτη
Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συνήθως στους ηλικιωμένους. Αλλά μερικές φορές αυτό συμβαίνει σε παιδιά και εφήβους με ενεργητικό τρόπο ζωής. Αυτό είναι γνωστό ως νεανικός διαβήτης και εμφανίζεται ως λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης, αν και η κακή διατροφή μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

Embed from Getty Images

6. Αχρωματοψία από τη μητέρα σας
Η αδυναμία διάκρισης ορισμένων χρωμάτων είναι κάτι που συχνά ένα άτομο κληρονομεί μέσω των γονιδίων του. Το γονίδιο συχνά κληρονομείται στους γιους από τις μητέρες τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό, των ανθρώπων που πάσχουν από αχρωματοψία είναι άνδρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο γενετικό τους υλικό, το ελάττωμα του χρωμοσώματος Χ της μητέρας δεν αντισταθμίζεται, ενώ οι γυναίκες έχουν μια “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, ένα Χ χρωμόσωμα από τους πατέρες τους.

Embed from Getty Images

7. Η δυσανεξία στη λακτόζη
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το 65% των ενηλίκων έχουν μειωμένη ικανότητα να αφομοιώσουν τη λακτόζη ή το σάκχαρο του γάλακτος. Ένα συγκεκριμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για αυτό. Όταν ένα παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό και χρειάζεται γάλα για να επιβιώσει, το σώμα δημιουργεί ένα ένζυμο για την πέψη της λακτόζης. Δεδομένου ότι το άτομο μεγαλώνει, ωστόσο, η ικανότητά του να απορροφά τα γαλακτοκομικά προϊόντα πέφτει. Μόνο ένα μέρος των ανθρώπων, που έχουν το γονίδιο για την ανοχή της λακτόζης, μπορεί να αφομοιώσει το γάλα αποτελεσματικά χωρίς προβλήματα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Embed from Getty Images

8. Η οδηγική ικανότητα
Αυτό που πολλοί από εμάς έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό έχει επιβεβαιωθεί από τους επιστήμονες: ο καθένας έχει την έμφυτη ικανότητα να οδηγεί αυτοκίνητο. Μπορείτε να μάθετε όλους τους κανόνες του δρόμου και να περάσετε τη δοκιμασία οδήγησης, αλλά εάν έχετε ειδικά γονίδια που επηρεάζουν την ικανότητά σας να προσανατολιστείτε, την ταχύτητα των αντιδράσεων σας ή τη μνήμη σας, το να καθίσετε πίσω από το τιμόνι μπορεί να αποδειχθεί μια κακή ιδέα. Είναι πιο πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή σας κατά την οδήγηση και ως εκ τούτου, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακείτε σε ένα ατύχημα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα γονίδια υπάρχουν στο 30% του πληθυσμού.

Embed from Getty Images

9. Μυωπία
Η πιθανότητα ένα άτομο να έχει ή να αναπτύξει μυωπία είναι κληρονομική. Αν και οι δύο γονείς έχουν αυτό το πρόβλημα, τότε οι πιθανότητες του παιδιού για αυτή την πάθηση είναι γύρω στο 50%.
Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να την αποδώσουμε εξολοκλήρου στην γενετική. Εκείνοι που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή και αποφεύγουν την υπερβολική κούραση των ματιών τους, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάσχουν από μυωπία.

Embed from Getty Images

10. Δημοτικότητα
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά το μυστικό της δημοτικότητας ενός ατόμου είναι κρυμμένο στα γονίδιά του. Επιστήμονες του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από πολλά χρόνια επίπονης έρευνας. Πιστεύουν ότι στην αυγή της ύπαρξης της ανθρωπότητας, όσοι κατείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις πηγές τροφίμων ή τον κίνδυνο ήταν στο επίκεντρο της προσοχής μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν τα γονίδιά τους στους απογόνους τους. Οι άνθρωποι που κληρονόμησαν τα γονίδια αυτά είναι εκείνοι που είναι δημοφιλείς μεταξύ των συμμαθητών τους και που οι άνθρωποι συχνά θέλουν να είναι φίλοι μαζί τους. Πώς πέρασε αυτό; Ίσως η μελλοντική έρευνα να το κάνει σαφέστερο.

Embed from Getty Images

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *