Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα δόντια!

Η στοματική υγιεινή δεν εξαρτάται μόνο από το καλό, συχνό και σωστό πλύσιμο των δοντιών. Είναι και οι ίδιες οι τροφές που μένουν για ώρα στο στόμα μας και οι οποίες προστατεύουν ή επιβαρύνουν τα δόντια.

Και αν μετά από μία βλαβερή για τα δόντια τροφή, ακολουθεί αμέσως πλύσιμο των δοντιών, τότε δεν τίθεται θέμα μακροπρόθεσμης βλάβης των δοντιών. Αν όμως υπάρχει πλημμελής καθαρισμός των δοντιών, τότε είναι βέβαιο ότι η τερηδόνα, η πλάκα και η περιοδοντίτιδα θα είναι μόνιμοι κάτοικοι στο στόμα…
Δείτε εν συνεχεία τις πέντε καλύτερες και τις πέντε πιο επιβλαβείς τροφές για τα δόντια μας!
Οι πέντε καλύτερες τροφές για τα δόντια
Καλές τροφές για τα δόντια θεωρούνται όσες διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων. Οι τροφές αυτές είναι:
1. Τα γαλακτοκομικά, επειδή είναι οι κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.
2. Τα φθοριούχα. Το φθόριο κάνει ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο των δοντιών, εμποδίζοντας παράλληλα τη διάβρωση των δοντιών από τα οξέα. Πλούσιες τροφές σε φθόριο είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι.
3. Τα λαχανικά. Συνήθως τα λαχανικά απαιτούν καλό μάσημα, οπότε παράγεται περισσότερο σάλιο.
4. Τα φρούτα, τα οποία έχουν παρόμοια δράση με τα λαχανικά. Μάλιστα, το φρούτο που φαίνεται ότι είναι από τα πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων είναι το αχλάδι!
5. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, γιατί αυξάνουν την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.
Οι πέντε χειρότερες τροφές για τα δόντια
1. Τα αποξηραμένα φρούτα, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κολλάνε εύκολα στα δόντια. Η ζάχαρη μπορεί μάλιστα να οδηγήσει και σε οδοντική διάβρωση.
2. Τα παγωτά και τα αναψυκτικά. Η πολύ συχνή κατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών επιβαρύνει αρνητικά τα δόντια λόγω της ζάχαρης που περιέχεται σε αυτά.
3. Οι καραμέλες, γιατί κολλάνε στα δόντια, ενώ παραμένουν για πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν.
4. Το λεμόνι και γενικώς οι όξινες τροφές. Τροφές υψηλές σε οξέα, όπως το λεμόνι μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους!
5. Τέλος, τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατατάκια ή λευκό ψωμί κολλάνε και ανάμεσα στα δόντια, δίνοντας τροφή στα βακτήρια μέσα στο στόμα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *