Αυτισμός: Ο παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να γεννηθεί ένα παιδί με αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ή νοητική υστέρηση εντόπισαν ερευνητές
Περισσότερες πιθανότητες γέννησης παιδιών με αυτισμό, να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και νοητική υστέρηση έχουν οι γυναίκες με αναιμία στην έναρξη της εγκυμοσύνης τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska εξετάζοντας 300.000 μητέρες και περισσότερα από 500.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη Σουηδία από το 1987 μέχρι το 2010.
Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές είναι πως οι πιθανότητες δεν ήταν αυξημένες όταν η διάγνωση της αναιμίας γινόταν στις γυναίκες μετά τις 30 εβδομάδες της κύησης.
Πιστεύεται πως ο σίδηρος ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και συγκεκριμένα σε ένα κομβικό χρονικό διάστημα πριν από τις 30 εβδομάδες. Η αναιμία είναι η μειωμένη ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και πιο συχνά οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου.
Οι γυναίκες μετά την ενηλικίωσή τους χρειάζονται υπό κανονικές συνθήκες 15mg σιδήρου ημερησίως, ενώ οι ανάγκες ενδέχεται να αυξάνονται κατά την ύστερη περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς το σώμα χρησιμοποιεί σίδηρο για να παράξει επιπλέον αίμα για το παιδί. Σχεδόν το 20% των εγκύων παγκοσμίως υποφέρουν από αναιμία, σύμφωνα με υπολογισμούς ενώ περίπου το 6% των μητέρων στη μελέτη είχαν διαγνωσθεί με αναιμία. Λιγότερο από το 1% εξ αυτών ήταν στις πρώτες 31 εβδομάδες της κύησης.
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αναιμίας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας της εγκύου.
Ο κίνδυνος ΔΕΠΥ ήταν 37% υψηλότερος στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με αναιμία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ενώ ο κίνδυνος νοητικής υστέρησης ήταν κατά 120% περισσότερος.
Αναλυτικά τα ποσοστά που εξήχθησαν κατά την έρευνα ανά πάθηση:
Αυτισμός:
4,9% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες με αναιμία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είχαν αυτισμό
3,5% των παιδιών που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες.
ΔΕΠΥ:
9,3% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες με αναιμία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
7,1% των παιδιών που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες.
Νοητική υστέρηση:
3,1% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες με αναιμία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
1,3% των παιδιών που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες.
«Η μελέτη αυτή δεν εντοπίζει σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Γνωρίζουμε ότι ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την εγκεφαλική ανάπτυξη και ότι η έλλειψή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με επιδράσεις στην ανάπτυξη του παιδιού», δηλώνει ο Δρ. James Findon λέκτορας ψυχολογίας στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη ορισμένων νευροδιαβιβαστών οι οποίοι μάλλον υπολειτουργούν στους εγκεφάλους ανθρώπων με αυτισμό και ΔΕΠΥ. Οι συγγραφείς πιστεύουν πως τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα παρακολούθησης των γυναικών για να μετριούνται τα επίπεδα σιδήρου τους και να προληφθεί το ενδεχόμενο αναιμίας. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πως η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο να γεννηθεί παιδί με αυτισμό. Παρατηρήθηκε τέλος πως οι εγκυμονούσες άνω των 35 ετών που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη σιδήρου είχαν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.
https://ygeiamou.gr Labels Υγείαksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *