Αυτοί είναι οι 9 υποψήφιοι αντικαταστάτες για τη θέση του Β.Σόιμπλε (φωτό)

Ένα είναι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται μετά τις Γερμανικές εκλογές κι αυτό είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Β. Σόιμπλε  στο υπουργείο Οικονομικών…

Το κεντρικό μήνυμα των γερμανικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, ως προς την επόμενη κυβέρνηση της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης, είναι ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει, ουσιαστικά, μόνο μια επιλογή: Το σχηματισμό της περίφημης “κυβέρνησης- Τζαμάικα” δηλαδή τη συμμαχία με τους φιλελευθέρους και τους Πράσινους.

Ο πολιτικός αυτός μονόδρομος, δρομολογεί μερικές δομικού τύπου αλλαγές στη γερμανική ηγεσία, η πιο σημαντική, ως τώρα, των οποίων είναι η μετάβαση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ. Πρόκειται για μια θέση-κλειδί στο νέο γερμανικό πολιτικό τοπίο, η μόνη που δεν θεωρείται υποβιβασμός για τον εξαιρετικά δημοφιλή στη Γερμανία Σόιμπλε, κι η οποία του επιτρέπει να αποκτήσει έναν ακόμα πιο βαρύνοντα πολιτικό ρόλο, δεδομένης της παρουσίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο των ακροδεξιών του AfD.

Ωστόσο, τώρα τα τρία κόμματα πρέπει να βρουν από κοινού τον νέο υπουργό Οικονομικών. Οι πρώτες συζητήσεις αναφέρουν ότι τη θέση αναμένεται να καταλάβει κάποιο στέλεχος των Φιλελευθέρων. Με δεδομένη την πολιτική της βαρύτητα, ο επικεφαλής τους θα έχει τον πρώτο λόγο.

Κρίστιαν Λίντνερ, 38 ετών

Είναι ο άνθρωπος που πέτυχε την πολιτική “ανάσταση” του κόμματος μετά την αποτυχία του να εκπροσωπηθεί στη γερμανική βουλή το 2013. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2000 κι ήταν, τότε, το νεότερο μέλος του κοινοβουλίου, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Μάλιστα, είχε προλάβει να αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα και να εργαστεί για λίγο σε μια startup εταιρεία. Πάντως η καγκελάριος δεν είναι πολύ θερμή στην ανάθεση του συγκεκριμένου υπουργείου στον Λίντνερ.

Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, 65 ετών

Αν ο Λίντνερ ήταν το μυαλό της “ανάστασης” του FDP, ο Κουμπίτσι ήταν οι μύες. Εκλεγμένος στην Μπόυντεσταγκ από τη δεκαετία του ’90, πρωταγωνίστησε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης στο κρατίδιο Σλέσβιγκ- Χολστάιν, όπου συνεργάστηκε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινου,ς όπως ακριβώς δηλαδή πρόκειται να γίνει και σε ομοσπονδιακό επίπεδο τώρα.

Βόλκερ Βίσινγκ, 47 ετών

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, προερχόμενο από την αμπελουργική περιοχή του Παλατινάτου κατέχει πτυχίο νομικής και είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος. Είναι πρόεδρος της επιτροπής χρηματοπιστωτικής και φορολογικής πολιτικής του κόμματος και έχει εμπειρία συνεργασίας με τους Πράσινους στην κυβέρνηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ρηνανίας- Παλατινάτου, όπου είναι υπουργός οικονομίας.

Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, 50 ετών

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λάμπσντορφ κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Georgetown και ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπηρέτησε στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Είναι ανιψιός του Ότο Γκραφ Λάμπσντορφ, υπουργού οικονομίας στις κυβερνήσεις του καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ και του Χέλμουτ Κολ.

Βέρνερ Χόγιερ, 66 ετών

Πρόκειται για αουτσάιντερ υποψήφιο: Ο Βέρνερ Χόγιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναφέρεται από το Βερολίνο ως πιθανός υπουργός περισσότερο για τις διεθνείς επαφές του παρά για τις πολιτικές του σχέσεις.

Χριστιανοδημοκράτες υποψήφιοι

Σε περίπτωση που η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων οδηγήσει σε ανατροπή των σημερινών δεδομένων και το υπουργείο Οικονομικών παραμείνει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι:

Ούρσουλα βαν ντερ Λόϊεν, 58 ετών

Η αριστοκράτισσα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πέρασε την παιδική της ηλικία στις Βρυξέλλες και, όπως και ο Σόιμπλε, μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Αν και δεν θεωρείται μεταξύ των στενών συνεργατών της Μέρκελ, ωστόσο έχει υπηρετήσει και στις τρεις κυβερνητικές της θητείες στην κυβέρνηση. Η Μέρκελ απέρριψε το 2011 την πρότασή της να αναγκάσει τα προβληματικά κράτη του ευρώ να καταθέσουν αποθεματικά ως ασφάλεια, αλλά η κρίση χρέους έχει μειωθεί και η βαν ντερ Λόιεν μπορεί να ευελπιστεί σε μια καλύτερη θέση

Πίτερ Αλτμάγιερ, 59 ετών

Ο σταθερά φιλοευρωπαίος επικεφαλής του προσωπικού και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ έχει επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, περίπου όση και ο Σόιμπλε: του ανατέθηκε κι έφερε εις πέρας την ενεργειακή στροφή από τις κλασικές πηγές στις ανανεώσιμες και κατόπιν υπήρξε πετυχημένος συντονιστής στην κρίση των προσφύγων. Το γεγονός ότι ο Αλτμάγιερ στερείται σημαντικών οικονομικών γνώσεων μπορεί να έχει μικρότερη σημασία από το αν η Μέρκελ μπορεί να αντέξει να του αναθέσει μια δουλειά που απαιτεί συχνά ταξίδια στο εξωτερικό.

Τέλος, δυο ακόμα αουτσάιντερς, προέρχονται ο πρώτος από τον κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) κι ο άλλος από τους Πρασίνους.

Μάρκους Σέντερ, 50 ετών

Ο υπουργός Οικονομικών στο ελεγχόμενο από το CSU κράτος της Βαυαρίας από το 2011 έχει καταγραφεί ως δυνητικός υποψήφιος. Ενώ είναι σκληροπυρηνικός όσον αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ, ο Σέντερ είναι επίσης ισχυρός υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας όταν αυτή χηρέψει, αργά ή γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, ο Σέντερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να μετακινηθεί από το Μόναχο στο Βερολίνο.

Τζεμ Οζντεμίρ, 51 ετών

Ο συναρχηγός των Πρασίνων δεν έπαιξε ποτέ ένα πολιτικό παιχνίδι για να γίνει υπουργός Οικνοομικών. Είναι περισσότερο γνωστός για τις δηλώσεις του περί εξωτερικής πολιτικής. Συχνά αναφέρεται ως πιθανός υπουργός εξωτερικών, θυμίζοντας τον πράσινο προκάτοχό του, Γιόσκα Φίσερ. Αλλά τίποτα δεν αποκλείεται, όταν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *