Αυτοκριτική στο «παρά ένα» από Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αφέλειες» κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με διάθεση αυτοκριτικής σε μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων, αλλά προασπίζοντας τα «δύο πολιτικά του τέκνα» όπως τα χαρακτήρισε, την έξοδο από το μνημόνιο και τη συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «αφέλειες» κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη όσον αφορά τη διαχείριση της μεσαίας τάξης, κυρίως στο θέμα της «ταχύτητας» της αποκατάστασης των αδικιών, ενώ μεγάλη αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του για το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, όπου σημείωσε πως όχι μόνο δεν γνώριζε για τους νεκρούς, έχοντας μόνο μία πληροφορία πως ίσως υπάρχουν 1-2 από αναθυμιάσεις, αλλά δεν γνώριζε καν πως η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά. Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του πως οι αξιωματικοί δεν του είπαν για τους νεκρούς, καθώς «αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας, πάγωσαν και δεν μας είπαν τίποτα. Οταν έφυγε η κάμερα, μου είπαν “πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί”».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως την πρώτη περίοδο του 2015 «είχαμε προετοιμαστεί, αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς». «Είχαμε αφέλεια», σημείωσε, «πως η Ευρώπη θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως έφτιαχνε το σενάριο το τιμωρητικό, με την έξοδο από το ευρώ, για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες». Για τον κ. Βαρουφάκη υποστήριξε πως ήταν μια «λάθος επιλογή προσώπου», για την οποία έχει αναλάβει τις ευθύνες του.

Εκτενής ήταν η αναφορά του και στη μεσαία τάξη, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποδοχή των δικών του ευθυνών από το τρίτο μνημόνιο και αυτών των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Το 83% των φόρων μπήκε στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη να χάσει 5.300 ευρώ από το εισόδημά της», σημείωσε λέγοντας πως επί δικής του κυβέρνησης «έχουμε ετησίως επιστροφή 680 ευρώ», προσθέτοντας πως κάποιος που «έχασε τόσα και παίρνει πίσω 600 ευρώ, είναι θυμωμένος». Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, πάντως, πως στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός «μαύρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν νομίζω να τον μαύρισε με 24%», υποστήριξε κάνοντας την αντιπαραβολή με το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα «κάλπαζε προς την εξουσία και είχε πάρει 26%». «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που τον κατατάσσει στα ισχυρότερα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη», τόνισε.

Για τις επικείμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη και το αν υπογράψει ή όχι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα» και στην κουβέντα που είχαν προσωπικά «παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα». Οσον αφορά το αν θα υπογράψει ή όχι τις αλλαγές, είπε πως ο ΠτΔ, «ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές για να μη γίνει η Δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του, αν και διαφώνησα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την υπόθεση Πετσίτη τη χαρακτήρισε «θλιβερή», σημειώνοντας πως «προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ήταν οδηγός για να “πουλήσει” τις γνωριμίες του. Αν το μόνο που έχουν καταφέρει να βρουν είναι ο κ. Πετσίτης, είμαι πολύ ευτυχής» κατέληξε, χρεώνοντάς τον πάντως ως «συμμαθητή του κ. Παππά». Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στο τι θα πράξει το βράδυ των εκλογών, εάν χάσει, λέγοντας πως πάει στη μάχη για να κερδίσει. Η αποστροφή του, εξάλλου, πως «δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν για κάτι», δείχνει πως την επόμενη μέρα θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *