Αχαΐα επιλέγουν οι αρχηγοί

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Δυτική Ελλάδα –αποτελούμενη από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας– ήταν παραδοσιακά ένα από τα «κάστρα» της κεντροαριστεράς. Η εικόνα αυτή δεν επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καθώς ακόμα και στην Αχαΐα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με μόλις 5 μονάδες, όταν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2015 ήταν μπροστά με σχεδόν 20%.

Η Αχαΐα δίνει 9 έδρες στην εθνική αντιπροσωπεία και παρατηρείται συνωστισμός από υποψηφιότητες πολιτικών αρχηγών. Εκεί θα πολιτευτούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιώργος Παπανδρέου, ακόμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Ν.Δ. είναι πολύ πιθανόν να εκλέξει 3 βουλευτές. Το προβάδισμα έχει ο νυν βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης και ακολουθεί ο Ιάσων Φωτήλας. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιλέξει την έδρα της Αχαΐας, τότε την τρίτη έδρα διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ο Αγγελος Τσιγκρής, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Ευσταθία Γιαννιά, η Ελένη Κονιδάρη-Αντωνοπούλου, ο Γεώργιος Κουτρουμάνης και ο Αθανάσιος Νταβλούρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται επίσης να βγάλει 3 έδρες. Πλην του Αλέξη Τσίπρα, υποψήφια είναι η νυν βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου και ακολουθούν ο Κώστας Σπαρτινός, ο Ανδρέας Ριζούλης, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Μάρκου, ο Γιώργος Κυριακόπουλος, η Γιώτα Παναγοπούλου, η Αγγελική Τσονάκα, η Mαργαρίτα Καραγιώργου, ο Γιώργος Νικολάου και η Γεωργία Παπανίκου. Από το ΚΙΝΑΛ δεσπόζει, όπως είναι λογικό, η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ από το ΚΚΕ θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην πενταεδρική Ηλεία, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 3 βουλευτές και από έναν Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ. Το αναμενόμενο είναι αυτό να αντιστραφεί και η Ν.Δ., που στις ευρωεκλογές ήταν πρώτο κόμμα, να εκλέξει 3 βουλευτές και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ από έναν. Οσον αφορά τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες, Κώστας Τζαβάρας και Διονυσία Αυγερινοπούλου θεωρούνται τα φαβορί για 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Μετά τη μεταπήδηση του πρώην βουλευτή Ανδρέα Μαρίνου στην αυτοδιοίκηση (εξελέγη δήμαρχος Πηνειού), η τρίτη θέση είναι ανοιχτή και τη διεκδικούν επί ίσοις όροις ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο Αλέξης Καστρινός, δήμαρχος Πηνειού από το 2006 έως και 2019, αλλά και ο δικηγόρος Ανδρέας Νικολακόπουλος. Δεν αποκλείεται, πάντως, και η τέταρτη έδρα να καταλήξει στη Ν.Δ., την οποία θα διεκδικήσουν η εκπαιδευτικός Ντένη Νικολοπούλου και η δικηγόρος Μαριάννα Σταθοπούλου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχει μία έδρα, αξιοσημείωτη προσθήκη είναι ο δικηγόρος, πρώην διοικητής ΙΚΑ και πρώην γ.γ. Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος έχει μπει δυνατά στη μάχη. Υποψήφιος είναι ξανά ο Μάκης Μπαλαούρας, επιρροής Τσακαλώτου, αλλά και ο εκπαιδευτικός, πρώην υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Από το ΚΙΝΑΛ, τη μία έδρα διεκδικεί ξανά ο Γιάννης Κουτσούκος (πρωτοεξελέγη το 2000), υποψήφιος είναι επίσης ο οδοντίατρος, πρώην βουλευτής και άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ενώ αξιόλογη υποψηφιότητα είναι και της Εύης Βεργοπούλου, οικονομολόγου και μέλους του PES Activists.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία δίνει 7 έδρες, η Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε 34,45% έναντι 29,39% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το ΚΙΝΑΛ ήταν ιδιαίτερα ψηλά με 9,68%. Οι έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής: 3 Ν.Δ., 2 ΣΥΡΙΖΑ και από μία ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Από τη Ν.Δ., η βασική τριάδα είναι οι νυν βουλευτές Κώστας Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς και ο σύμβουλος επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας. Την έδρα διεκδικούν ακόμα η Αντωνία Αράχωβα, η Μαρία Καλπουζάνη, ο Σπύρος Λιβανός, η Γεωργία Μπόκα, η Αφροδίτη Μπούμπουλη και ο Χρήστος Παΐσιος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις δύο έδρες θα διεκδικήσουν οι δύο νυν βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, ενώ υπάρχει και η προσθήκη του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Θάνου Μωραΐτη. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα ο Σταύρος Καραγκούνης, ο θεολόγος Γεώργιος Βασιλείου και ο πρώην υπουργός Γιάννης Τσιρώνης. Από το ΚΙΝΑΛ υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Θανάσης Τορουνίδης, ο Βασίλης Αντωνόπουλος, η Περσεφόνη Πιστιόλη και η Νίκη Φούντα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *