ΒΙΝΤΕΟ- ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ: “Εγκαταλείψτε τώρα Dropbox και εταιρείες όπως facebook και GΟΟGLE!!”

14Ο Eντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που τόλμησε να αποκαλύψει το σύστημα μαζικής παρακολούθησης πολιτών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου να… τιμήσουν το δικαίωμά τους στο απόρρητο των επικοινωνιών τους «ακόμα και όταν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν» και να επιλέξουν εφαρμογές επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν με σεβασμό στην μυστικότητα των υπηρεσιών.

Έχοντας ιδία γνώση για τις τακτικές της NSA αλλά και για τον τρόπο που εταιρείες του Διαδικτύου, σύμφωνα με το Pentapostama.gr,συνεργάζονται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Σνόουντεν υπογραμμίζει πως το θέμα του απορρήτου θα πρέπει να προσεγγίζεται διαφορετικά.
«Δεν θα έπρεπε να δικαιολογήσετε εσείς γιατί θέλετε να επικοινωνείτε με μυστικότητα, ιδιωτικά. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αιτιολογούν γιατί θέλουν να σας στερήσουν αυτό το δικαίωμα όπως οποιοδήποτε θα έπρεπε να ζητήσει την άδειά σας για να ακούει όσα λέτε με κάθε συνομιλητή σας, όχι γιατί λέτε κάτι κρυφό, αλλά γιατί έχετε το δικαίωμα να συζητάτε ιδιωτικά», λέει.
Καταζητούμενος διεθνώς ο Σνόουντεν ζει στη Μόσχα έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο.
Αναφέρθηκε σε υπηρεσίες που δεν κάνουν όλα όσα χρειάζονται για να σεβαστούν το δικαίωμα των χρηστών στην ιδιωτικότητα και έγινε συγκεκριμένος: «Εγκαταλείψτε Dropbox, και εταιρείες όπως το Facebook και το Google. Αναζητήστε ανταγωνιστικές εφαρμογές εταιρειών που κάνουν κρυπτογράφηση των αρχείων σας στο σύστημά σας, κάνουν την μεταφορά κρυπτογραφημένα και τα τηρούν κρυπτογραφημένα στους διακομιστές τους».
Εναλλακτικά πρότεινε τις εφαρμογές SpiderOak (στην θέση του Dropbox), στο SilentCircle (κλήσεις και SMS) και στις εφαρμογές της WhisperSystems (RedPhone).

Ο Σνόουντεν υποστήριξε επίσης ότι εάν μια τεχνολογική εταιρεία δέχεται να μειώσει την ασφάλεια των συστημάτων και των υπηρεσιών της ως αποτέλεσμα των πιέσεων μιας κυβέρνησης, τότε αυτή η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα αιτήματα και από άλλες κυβερνήσεις και θα ενδώσει.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτενή συνέντευξη του Σνόουντεν στον New Yorker, με αφορμή το ντοκιμαντέρ CitizenFour που καταγράφει τις κινήσεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του.
Την ίδια στιγμή, ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα του Παγκόσμιου Ιστού επανέλαβε από το Λονδίνο την έκκληση να ανακτήσουμε την κυριότητα των δεδομένων μας: «Θα ήθελα να φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίο εγώ είμαι κύριος των δεδομένων μου. Μπορώ να σας τα πουλήσω και να διαπραγματευτούμε την τιμή, αλλά το σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα διατηρώ την κυριότητά τους. Πολλά υπέροχα, και χρήσιμα, πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν», εξηγεί.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *