Βουλή: Οι οδηγίες ΠΟΥ και η ελληνική «ασπίδα» έναντι του κορωνοϊού

«Καθησυχάζουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αυτό κάνουμε». Με τις φράσεις αυτές υπογραμμίζοντας κατ’ αρχήν, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης παρουσίασε τη στάση της κυβέρνησης και τις δράσεις του κρατικού μηχανισμού, έναντι του κορονοϊού.

«Ακολουθούμε πάντοτε τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χθες το βράδυ ο ΠΟΥ ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας στα κράτη-μέλη λόγω των αυξημένων κρουσμάτων» άρχισε την τοποθέτησή του ο κ. Κοντοζαμάνης, με αφορμή ερώτηση της βουλευτού της Ελλ. Λύσης Μαρίας Αθανασίου, και συνέχισε: «Η χώρα μας έχει ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα που θα έρθει στη χώρα και έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό. Οφείλουμε καθησυχάζουμε τον κόσμο. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο κρατικός μηχανισμός δεν εφησυχάζει».

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Υγείας παρουσίασε αναλυτικά αυτές τις ενέργειες:

Πρώτον, «στις πύλες εισόδου της χώρας η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές, ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού».

Δεύτερον, «στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού αλλά και όλων των ιδιωτών γιατρών για την ανάγκη διαλογής και για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, προετοιμασία του συστήματος υγείας και των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας. Μεταξύ άλλων έχουμε ήδη ορίσει νοσοκομεία αναφοράς, κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης και υπάρχει επάρκεια σε μέτρα ατομικής προστασίας και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τη νοσηλεία τυχών περιστατικών».

Τρίτον, «σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση του κοινού μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με αφίσες κυρίως στις πύλες εισόδου της χώρας και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και ενημέρωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει προβεί στις εξής ενέργειες: Έχει ορίσει το κρούσμα για την επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κοροναϊού, έχει δώσει οδηγίες προς το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας. Έχει δώσει οδηγίες για τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ο.κ. για τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για τη νοσηλεία και διαχείριση υπόπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κοροναϊού».

Τέταρτον, «υπάρχουν οδηγίες για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, οδηγίες προς τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και τα μέλη τους, οδηγίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας και εκτίμηση για το απαραίτητο προσωπικό και το ενδεχόμενο νοσηλείας ύποπτου περιστατικού, οδηγίες για την εργαστηριακή διάγνωση και τα απαραίτητα μέτρα μεταφοράς των δειγμάτων, οδηγίες για την παρακολούθηση των επαγγελματιών υγείας που πιθανόν να εκτεθούν στον ιό, οδηγίες για το προσωπικό της αστυνομίας που εργάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας, οδηγίες για τους ταξιδιώτες, για τα πληρώματα των πλοίων και αεροσκαφών».

Παραλλήλως, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε σε οδηγίες που έχουν εκπονηθεί «για τους επισκέπτες στην Κίνα, προς επαγγελματίες υγείας των αεροϋγειονομείων και τα πληρώματα αεροσκαφών σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε πτήση, εκπόνηση οδηγιών για προσωπικό εδάφους αεροδρομίων, εκπόνηση οδηγιών που αφορούν πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω, εκπόνηση οδηγιών για ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα ταξιδιωτών, εκπόνηση ενημερωτικού υλικού με πληροφορίες και οδηγίες για ταξιδιώτες προς την Κίνα, τακτική συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για επείγουσες ανάγκες διπλωματών και υπαλλήλων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην Κίνα, καθημερινή επικοινωνία με την Κινεζική Πρεσβεία, παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας σχετικά με ερωτήματα και διευκρινίσεις».

Πέραν των προαναφερομένων, ο υφυπουργός Υγείας μίλησε για την «παρουσία κλιμακίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κατά την άφιξη των τριών απευθείας πτήσεων την εβδομάδα από το Πεκίνο για παροχή πληροφοριών και πιθανή ανίχνευση κρούσματος και επίσης έχει ήδη διεξαχθεί άσκηση προσομοίωσης για πιθανό εισαγόμενο κρούσμα, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αττικό και το ΕΚΑΒ». Για να συμπληρώσει: «Ολες οι οδηγίες επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προλάβουμε τυχόν περιστατικά αλλά και να αντιμετωπίσουμε, εφόσον υπάρξει, κάποιο κρούσμα».

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *