Βούδας + happy hour = 2.5 χρόνια καταναγκαστικά έργα

1Δικαστήριο της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) καταδίκασε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με καταναγκαστική εργασία έναν νεοζηλανδό διευθυντή μπαρ και δύο συναδέλφους του από την Μιανμάρ για προσβολή θρησκεύματος επειδή χρησιμοποίησαν στο Facebook μία ψυχεδελική εικόνα του Βούδα με ακουστικά για να διαφημίσουν την επιχείρηση.

Ο Νεοζηλανδός Φιλ Μπλάκγουελ, μάνατζερ του μπαρ V Gastro, ο ιδιοκτήτης μπαρ Τουν Τουρέιν και ο συνάδελφός του Χτουτ Κο Κο Λουϊν, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο, δήλωσαν αθώοι.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον Δεκέμβριο, ο Μπλάκγουελ είχε δηλώσει ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τον Βουδισμό όταν ανέβασε την επίμαχη εικόνα στη σελίδα του στο Facebook για να διαφημίσει βραδιά φθηνών ποτών.

Είχε επίσης δηλώσει ότι αφαίρεσε την εικόνα και ανήρτησε συγγνώμη όταν διαπίστωσε ότι αυτή είχε μοιραστεί διαδικτυακά κι είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Η προσβολή θρησκεύματος στην Μιανμάρ είναι παράνομη.

Οργανώσεις δικαιωμάτων καταδίκασαν την ετυμηγορία χαρακτηρίζοντάς την προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης και ζήτησαν την απελευθέρωση των τριών ανδρών.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει άρει τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, του συναθροίζεσθαι και επί των μέσων ενημέρωσης, αλλά οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνοδεύονται από αύξηση του βουδιστικού εθνικισμού.

Κυριότερος στόχος του εθνικιστικού κινήματος είναι οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 5% περίπου του πληθυσμού των 53 εκατομμυρίων κατοίκων. Η θρησκευτική βία από τον Ιούνιο 2012 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 240 ανθρώπους, κυρίως μουσουλμάνους.

Πηγη nooz

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *