Βρέθηκε γενετικό «ρολόι» που προβλέπει τη φυσική διάρκεια ζωής ειδών

Βρέθηκε γενετικό «ρολόι» που προβλέπει τη φυσική διάρκεια ζωής ειδών

www.csiro.au

Επιστήμονες της CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation- Αυστραλία) ανακάλυψαν έναν τρόπο υπολογισμού της διάρκειας ζωής ειδών πλασμάτων.

Χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο γονιδίωμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέγιστη φυσική διάρκεια ζωής των ανθρώπων είναι 38 έτη, που αντιστοιχεί στις ανθρωπολογικές εκτιμήσεις όσον αφορά στη διάρκεια ζωής των πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων. Προφανώς η διάρκεια αυτή έχει επεκταθεί κατά πολύ ανά τους αιώνες και τις χιλιετίες λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και, τα τελευταία χρόνια, στην πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής.

Η ανακάλυψη αυτή αποκάλυψε τις διάρκειες ζωής ειδών που έχουν εκλείψει, όπως τα μαμούθ και οι Νεάντερταλ. Επίσης, σε πιο «μοντέρνες» εφαρμογές, βοηθά σε τομείς όπως η ιχθυοτροφία και η προστασία άγριας ζωής, που ως τώρα βασίζονταν στην παρατήρηση της διάρκειας ζωής των ζώων στη φύση.

O Dr. Μπεν Μέιν, μεταδιδακτορικός στο Environomics Future Science Platform του CSIRO, είπε ότι η κατανόηση της διάρκειας ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία, τη βιοασφάλεια και τη διαχείριση της άγριας φύσης.

«Η μέθοδός μας για τον υπολογισμό της μέγιστης φυσικής διάρκειας ζωής βασίζεται στο DNA. Αν η αλληλουχία γονιδιώματος ενός είδους είναι γνωστή, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάρκεια ζωής του» είπε ο Μέιν.

«Μέχρι τώρα ήταν δύσκολος ο υπολογισμός της διάρκειας ζωής για τα περισσότερα άγρια ζώα, ειδικά για μακρόβια είδη θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών».

Για να ρυθμίσουν τη μέθοδό τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιώματα με γνωστές μεγάλες διάρκειες ζωής από δημόσιες βάσεις δεδομένων. «Μέσω αυτής της μεθόδου διαπιστώσαμε πως η μέγιστη διάρκεια ζωής της τοξοκέφαλης φάλαινας (Bowhead whale) είναι 268 χρόνια- 57 χρόνια περισσότερο από ό,τι πιστευόταν» σημείωσε ο Μέιν. «Ανακαλύψαμε πως τα μαλλιαρά μαμούθ ζούσαν για 60 χρόνια και η γιγαντιαία χελώνα Pinta Island από τα Γκαλαπάγκος ζούσε για 120 χρόνια».

Για τον υπολογισμό της διάρκειας ζωής του μαλλιαρού μαμούθ οι ερευνητές δούλεψαν πάνω σε ένα γονιδίωμα που συναρμολογήθηκε με βάση το γονιδίωμα του σύγχρονου αφρικανικού ελέφαντα, που ζει για 65 χρόνια. Όσον αφορά στη χελώνα, η «βάση» ήταν ο τελευταίος ζωντανός εκπρόσωπος του είδους ο «Lonesome George».

Όπως διαπιστώθηκε, οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν είχαν μέγιστη διάρκεια ζωής 37,8, παρόμοια με αυτήν των σύγχρονων ανθρώπων που ζούσαν κατά την ίδια περίοδο.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *