Γιάννης κερνάει ασίστ, Γιάννης σκοράρει

Γιάννης κερνάει ασίστ, Γιάννης σκοράρει

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άλλαξε τρόπο προσέγγισης στο Game 5 με τους Σέλτικς. Προσαρμόστηκε, πάσαρε περισσότερο, κέρασε ασίστ και δικαιώθηκε, αφού μετά σκόραρε. Το ΝΒΑ μπορεί να ανησυχεί…

Το πρώτο ημίχρονο του Game 5 των Μπακς με τους Σέλτικς είχε ολοκληρωθεί, με το Μιλγουόκι να προηγείται με 52-39. Το Μιλγουόκι έλεγχε το παιχνίδι απόλυτα. Μία ματιά στην στατιστική έδειχνε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε μόλις 6 πόντους. Κάτι έδειχνε να μην πηγαίνει καλά. Στην πραγματικότητα, πήγαιναν όλα βάσει σχεδίου.

Ο Γιάννης επέλεξε να προσεγγίσει διαφορετικά το Game 5 με τους Σέλτικς. Βλέποντας την Βοστώνη να χρίζει βασικό τον Άρον Μπέινς αντί του Μάρκους Μόρις, ο σταρ των Μπακς κατάλαβε από νωρίς ότι ο στόχος των “Κελτών” ήταν πάλι να τον κρατήσουν μακριά από το “ζωγραφιστό” με κάθε κόστος. Αντί ωστόσο να… πεισμώσει και να πιέσει καταστάσεις, όπως είχε κάνει στο Game 1, αποφάσισε να γίνει πιο διαλλακτικός. Περίμενε την σειρά του και δικαιώθηκε.

Οι 6 πόντοι του Γιάννη στο πρώτο ημίχρονο φάνηκαν περίεργοι στον κόσμο. Μία πιο προσεκτική ματιά ωστόσο αρκούσε για να δει κάποιος τη μεγαλύτερη εικόνα. Ο σταρ των Μπακς μπορεί να είχε 6 πόντους, αλλά την ίδια στιγμή είχε 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Το παιχνίδι είχε ήδη μοιραστεί, με τις δύο τελευταίες ασίστ του “Greek Freak” να οδηγούν σε δύο σερί τρίποντα των Μάλκολμ Μπρόγκντον και Νίκολα Μίροτιτς, με την διαφορά να εκτοξεύεται σε εκείνο το σημείο στους 16 πόντους (52-36). Τα πράγματα θα γινόντουσαν καλύτερα στην συνέχεια.

ΜΙΑ ΩΡΙΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε στο παρκέ ένας άλλος Γιάννης. Ο κυρίαρχος Γιάννης, που επιτίθεται συνεχώς στο “ζωγραφιστό”. Πολύ γρήγορα, η ισορροπία στο επιθετικό κομμάτι των Μπακς έμοιαζε να έχει αποκατασταθεί. Ο Γιάννης ήταν πάλι σε ρόλο εκτελεστή, η διαφορά εκτοξεύτηκε πάνω από τους 20 πόντους και ο σταρ των Μπακς ήταν πάλι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Η τελική στατιστική αποτίμηση της βραδιάς του έδειξε 20 πόντους, 8 ριμπάουντ και 8 ασίστ στο… ρελαντί στη νίκη των Μπακς με 116-91. Πάνω από όλα όμως έδειχνε έναν Γιάννη πιο ώριμο από ποτέ.

Η άνετη νίκη των Μπακς επί των απογοητευτικών Σέλτικς στο Game 5 ήταν μία επίδειξη δύναμης. Ήταν όμως και μία επίδειξη της φιλοσοφίας της ομάδας, που την θέλει να έχει μονίμως στο παρκέ τουλάχιστον τρεις και ενίοτε τέσσερις σουτέρ στο πλευρό του Γιάννη. Μία φιλοσοφία που έχει φτάσει τους Μπακς μέχρι τους Τελικούς της Ανατολής. Μία φιλοσοφία όμως η οποία δεν στηρίζεται απλώς στην κυριαρχία του διεθνή φόργουορντ κάτω από το καλάθι, όσο στην ικανότητά του – και την διάθεσή του – να βάζει τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα με 6 πόντους.

Από το ξεκίνημα της σεζόν αρκετός κόσμος αναρωτιόταν πώς θα αντιδράσει ο Γιάννης στα playoffs όταν οι άμυνες γίνουν πιο κλειστές. Ρωτούσαν ποιος άλλος παίκτης θα βγει μπροστά για το Μιλγουόκι στα δύσκολα. Οι απαντήσεις και στα δύο ερωτήματα μοιάζουν πλέον αρκετά απλές: 1. Ο Γιάννης θα κάνει ό,τι έκανε στην κανονική περίοδο. 2. Μπροστά θα βγουν όλοι οι παίκτες των Μπακς. Σε μία ομάδα με αρχές και συγκεκριμένα στοιχεία, ο Γιάννης το μόνο που ζητάει είναι χώρους. Αυτούς τους χώρους όμως πρακτικά τους ανοίγει μόνος του, δίνοντας το ένα ελεύθερο σουτ μετά το άλλο στους συμπαίκτες του.

Το τρομακτικό της υπόθεσης για τους Μπακς – ή μάλλον για τους αντιπάλους τους – είναι ότι στην σειρά με τους Σέλτικς τα σουτ δεν μπήκαν με μεγάλη συχνότητα, γεγονός που τελικά δεν επηρέασε την παραγωγικότητα του Γιάννη και της ομάδας. Κοινώς, η λογική λέει ότι θα υπάρξουν παιχνίδια που τα σουτ θα μπουν και τότε το Μιλγουόκι θα πιάσει το κανονικό του ταβάνι. Ένα ταβάνι που το καθορίζει ο Γιάννης, όχι επειδή μπορεί να κυριαρχήσει στο “ζωγραφιστό”, αλλά επειδή έχει το μπασκετικό I.Q να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του και να πιάσει το βέλτιστο μέσα από ομαδική λειτουργία.

AP Photo/Carlos Osorio

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *