Γιατί μεγαλώνουν τα αυτιά μας καθώς γερνάμε;

1Πολλές φορές έχουν αναζητήσει οι επιστήμονες την αιτία που κάνει τα αυτιά μας να μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνουμε κι εμείς…
Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν αρκετά μεγάλα αυτιά, χωρίς απαραίτητα να συνέβαινε αυτό και όταν ήταν παιδιά ή νέοι.

Τον Ιούλιο του 1993, ο Λονδρέζος γιατρός James Heathcote και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να εξετάζουν εάν πράγματι τα αυτιά μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Μέτρησαν τα αυτιά μιας ομάδας 206 τυχαίως επιλεγμένων ατόμων, ηλικίας άνω των 30 ετών και διαπίστωσαν ότι τα αυτιά τους μεγάλωναν κατά μέσο όρο κατά 22 χιλιοστά κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το onmed.gr, τα ευρήματα του Heathcote και των συναδέλφων του υποστηρίζονται από αντίστοιχα στοιχεία που προέκυψαν από ιαπωνική μελέτη το 1996 (British Medical Journal) και ιταλική μελέτη το 1999 (Journal of Craniofacial Genetic Developmental Biology).

Μάλιστα, οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση παρατηρείται τόσο στον ανδρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό.

Παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο αυτό, είναι η χαλάρωση των αυτιών με την πάροδο των ετών λόγω της απώλειας ελαστικότητας του δέρματος και της επίδρασης της βαρύτητας. Τα βαριά σκουλαρίκια που φορούν οι γυναίκες προωθούν περαιτέρω την αύξηση του μεγέθους των αυτιών. Έχει υπονοηθεί επίσης από ορισμένους ερευνητές ότι ο χόνδρος από τον οποίο αποτελείται το αυτί –σε αντίθεση με τα οστά του σώματος– συνεχίζει να μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια, όμως η άποψη αυτή δεν υποστηρίζεται ένθερμα από την επιστημονική κοινότητα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *