Γιατί οι Βρετανοί της βικτοριανής εποχής έβγαζαν φωτογραφίες με κομμένα κεφάλια;

1Οι βικτοριανοί, δηλαδή οι Βρετανοί του 19ου αιώνα που έζησαν την περίοδο που βασίλευσε η Βικτόρια, δεν φημίζονταν για το χιούμορ τους.

Η εποχή έμεινε γνωστή για τα αυστηρά, πουριτανικά ήθη και την προσήλωση στους τύπους και τον “καθωσπρεπισμό”. Ήταν όμως και η εποχή μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως η φωτογραφία. Στα τέλη του 19ου αιώνα, πολλοί Βρετανοί είχαν φωτογραφικά πορτρέτα της οικογένειάς τους, όπου όλοι πόζαραν σοβαροί και ατάραχοι.

Κόστιζαν σχετικά λίγο και το αποτέλεσμα ήταν πολύ εντυπωσιακό. Αφού η φωτογραφία ήταν τόσο δημοφιλής, τα φωτογραφικά στούντιο δεν άργησαν να βρουν κι άλλους τρόπους να προσελκύσουν πελάτες.

Το photoshop, με τα μέσα της εποχής βέβαια ήταν ένας από τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία. Ειδικά, πιο περιζήτητες ήταν οι μακάβριες, αλλά αστείες φωτογραφίες «ακέφαλων μοντέλων».

Τα “πρόσωπα” διατηρούν τη σοβαρή, ήρεμη έκφρασή τους, αλλά έχουν αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα. Ορισμένοι πόζαραν φυσιολογικά, σαν να μη γνώριζαν ότι είχαν αποκεφαλιστεί. Άλλοι ήταν “μέσα στο κόλπο” και έπαιρναν την ανάλογη στάση, για να φαίνεται ότι κρατούσαν το κεφάλι. Ας δεχθούμε ότι είχε να κάνει και με το αποκαλούμενο ως βρετανικό χιούμορ.

Οι τελευταίοι συνήθως κρατούσαν και κάποιο μαχαίρι, σπαθί ή τσεκούρι για περισσότερο “ρεαλισμό”.

Ιδού τα αποτελέσματα:

head2head4head5head6head7head8head9head10head11head12head13

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *