Γιατί οι κλειδώσεις μας κάνουν ήχο όταν τραβάμε τα δάχτυλα μας;

Είναι κάποιοι που το απολαμβάνουν σχεδόν εμμονικά και είναι και άλλοι που ανατριχιάζουν και δεν μπορούν ούτε καν να το ακούν: το κρακ που κάνουν οι κλειδώσεις μας όταν τραβάμε τα δάχτυλά μας!

Οι επιστήμονες λοιπόν αποκάλυψαν το μυστήριο γύρω από αυτό τον αμφιλεγόμενο ήχο.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση Καναδών ερευνητών στο περιοδικό “PLoS One”, το μυστικό βρίσκεται σε μια φυσαλίδα (σαν κοιλότητα) γεμάτη αέριο, η οποία δημιουργείται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του αρθρικού υγρού που προστατεύει και λιπαίνει τα οστά της άρθρωσης. Ο θόρυβος προκαλείται από την αστραπιαία δημιουργία αυτής της φουσκάλας μέσα στο υγρό, σε χρόνο λιγότερο από 310 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Ένας ειδικός στη χειροπρακτική τραβούσε το ένα μετά το άλλο τα δάχτυλά του στο εργαστήριο και οι επιστήμονες κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο τι συνέβαινε στο εσωτερικό της κλείδωσης χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης (MRΙ).

Όπως είδαν λοιπόν οι ειδικοί όταν τραβάμε τα δάχτυλά μας προς τα έξω, δεν υπάρχει αρκετό αρθρικό λιπαντικό υγρό για να γεμίσει όλο το κενό στο εσωτερικό της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ξαφνικά μια κοιλότητα αερίου και αυτό παράγει τον γνώριμο θόρυβο.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο μηχανισμός είναι ακριβώς ο ίδιος που παράγει το χαρακτηριστικό ήχο που ακούμε όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι αναψυκτικού!

Όσο για το αν είναι επιβλαβής η συνήθεια, οι επιστήμονες απαντούν ότι δεν φαίνεται να προκαλείται κάποιο πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Μια νέα μελέτη θα ερευνήσει περαιτέρω αυτό το ζήτημα, όπως επίσης γιατί δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να δημιουργήσουν αυτό τον θόρυβο με τα δάχτυλά τους!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *