Γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν πια “χέρι βοηθείας” στους δανειολήπτες;

4Να είναι καλά το τρίτο μνημόνιο!

Κάτι περίεργο πρέπει να συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο «βασίλειο» των τραπεζών. Αν και τα λέμε σχεδόν καθημερινά για τα προαπαιτούμενα ( ναι, υπάρχουν και εδώ προαπαιτούμενα!) που έχει θέσει η ΕΚΤ για να προχωρήσει στην ανακεφαλαίωση των συστημικών τραπεζών, οι τελευταίες πρακτικές των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων προκαλούν σκέψεις!

Με σιωπηλό τρόπο, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην άρση του “κουρέματος” των δανείων που είχαν οι ίδιες προαναγγείλει με στόχο να εισπράξουν περισσότερες από τις οφειλές των δανειοληπτών. Γιατί όμως γίνεται αυτό;;

Τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών αναφέρουν πως αυτή η πρακτική γίνεται για να «βρουν» αυτούς που έχουν χρήματα να ξεπληρώσουν όσα οφείλουν αλλά δεν το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις που απευθύνονται σε όσους έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα! Επίσης για να έχουν οι τράπεζες αρκετά «ενέχυρα» στα συρτάρια τους για να λαμβάνουν χρήματα από τον ELA (Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας).

Το ποσοστό των μεγαλοοφειλετών που εσκεμμένα δεν πληρώνουν ( αν και έχουν υψηλές καταθέσεις) είναι περίπου 15% – 17% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο «παιχνίδι» αυτό των τραπεζών μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μέσω του ELA, δανείζει χρήματα στα πιστωτικά ιδρύματα. Οι εγχώριες τραπεζικές δυνάμεις δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν την αξία των ενέχυρων που έχουν, χαρίζοντας τα δάνεια ( ιδιαίτερα μάλιστα τα στεγαστικά!), τα οποία χρησιμοποιούν ως ενέχυρα για να πάρουν χρήματα.

Για τον ίδιο λόγο διατηρούνται ακόμη οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που απαγορεύουν την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων, εκτός και αν αυτή προέρχεται από μετρητά που είτε έρχονται από καταθέσεις και λογαριασμούς τους εξωτερικού είτε προέρχονται από τα χρήματα που έχουν τραβήξει οι Έλληνες και τα φυλάνε στα σπίτια τους! “στρώμα”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *