Γιατί «σκάει» το δέρμα μου; Πληγές στα χέρια και στα δάκτυλα – Τα γιατροσόφια

Το ξηρό δέρμα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που προκαλεί ''μπαλώματα'' στο δέρμα. Εκδηλώνεται το χειμώνα και σε ξηρά κλίματα.
Το δέρμα στα χέρια είναι πολύ ευαίσθητο και μερικές φορές μετά από χρήση νερού ή άλλων ουσιών όπως απορρυπαντικά εμφανίσει πληγές.
Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Τα δάκτυλα στα χέρια, «σκάνε» κατα τη διάρκεια αβιταμίνωσης, κρύου χειμώνα αλλά μπορεί να προειδοποιούν και για άλλες παθήσεις.
Αιτίες ρωγμών στα χέρια
Συχνή χρήση οικιακών χημικών ουσιών που περιέχουν επιθετικές ουσίες που αυξάνουν την ξηρότητα του δέρματος και έχουν αλλεργιογόνο δράση.
Η επίδραση του κρυολογήματος, που αντλεί την υγρασία από το δέρμα, αναγκάζοντάς τον να στεγνώσει περισσότερο από το συνηθισμένο.
Η έλλειψη βιταμινών, επηρεάζει ιδιαίτερα το έλλειμμα της διατροφής Α και Ε κατά την περίοδο χειμώνα-άνοιξη.
Τις περισσότερες φορές, οι αιτίες εμφάνισης ρωγμών στα χέρια βρίσκονται στην πρόσφατη επαφή με επιθετικές χημικές ουσίες. Ανακαλέστε στη μνήμη σας τί μπορεί να έχετε πιάσει – για παραδειγμα, μπορεί να εργαστήκαμε στον κήπο, ή να μαστορέψατε στο αυτοκίνητο.
Μεταξύ των ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ρωγμών στα χέρια, πρώτα είναι η ψωρίαση. Είναι μη μολυσματικό και προκαλείται από αυτοάνοσες αιτίες. Εκτός από τις χρόνιες μη θεραπευτικές ρωγμές, στην περίπτωση αυτή υπάρχουν κόκκινες κηλίδες απολέπισης που δεν είναι ευαίσθητες σε τοπικά φαρμακευτικά μέσα. Η εξάλειψη αυτών των συμπτωμάτων συμβαίνει μόνο με τη θεραπεία της κύριας αυτοάνοσης ασθένειας.
Μια άλλη, κοινή αιτία βλάβης των νυχιών και του δέρματος των χεριών είναι οι μυκητιακές αλλοιώσεις. Αρχικά, προκαλούν απολέπιση και φαγούρα, και καθώς η διαδικασία εξελίσσεται, υπάρχουν παραβιάσεις της ακεραιότητας του δέρματος. Η Τριχοφυτία ή Λειχήνας είναι μία μόλυνση του δέρματος που προκαλείται από μύκητα ο οποίος εμφανίζεται στις τρίχες, στο δέρμα ή στα νύχια. Ξεκινά ως ερεθισμός, λεπιδωτή κηλίδα ή οίδημα και όσο αναπτύσσεται δημιουργεί φαγούρα και μπορεί να πρηστεί και να κάνει φουσκάλα. Είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο σε άνθρωπο, ή με την χρήση κοινών αντικειμένων (π.χ. πετσέτες). Οι περισσότερες μολύνσεις από τριχοφυτία αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιακές κρέμες που θα συστήσει ο δερματολόγος
Αυξημένη ξηρότητα της επιδερμίδας, προκαλώντας ρωγμές και έλκη, παρατηρείται στο σακχαρώδη διαβήτη.
Οι δυσμενείς εξωτερικές επιρροές, το άμεσο ηλιακό φως, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρωγμές στα χέρια, καθώς το δέρμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες. Είναι το πιο ευάλωτο το χειμώνα.
Δεν αποκλείεται οι πληγές στα δάκτυλα να οφείλονται σε μείωση του ορμονικού φόντου του σώματος.
Επεξεργασία ρωγμών στα δάκτυλα
Προκειμένου να επιλεγεί η σωστή θεραπεία, πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο και να ληφθεί μέριμνα για την εξάλειψή τους. Για το σκοπό αυτό, αν βρεθεί μια ρωγμή, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Ορίζει, κατά κανόνα, μια απόξεση από τα δάχτυλα για την παρουσία μύκωσης ή σποράς στο μυκήλιο. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, συνταγογραφείται αντιμυκητιασική θεραπεία.
Σε περιπτώσεις όπου η ενοχή είναι αλλεργική αντίδραση, συνταγογραφούνται αντιισταμινικά. Εάν η εμφάνιση ρωγμών προκαλείται από ψωρίαση ή έκζεμα, απαιτείται ειδική θεραπεία από ειδικό.
Εάν οι ρωγμές εμφανιστούν λόγω επαφής με βλαβερές ουσίες, απλά πρέπει να τις αποφύγετε. Για να το κάνετε αυτό, φοράτε προστατευτικά γάντια. Μερικές φορές το λατέξ, από το οποίο παράγονται, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το βαμβάκι πρέπει να φοριέται κάτω από αυτές.
Για να αποφύγετε την υπερβολική ξήρανση του δέρματος των χεριών, πρέπει να εφαρμόσετε για να τους πλύνετε ένα ποιοτικό σαπούνι. Αυτό είναι κυρίως παιδί, σαπούνι με γλυκερίνη, κρέμα σαπούνι ή σαπούνι με πρόσθετα φαρμακευτικών φυτών. Μετά το πλύσιμο, είναι χρήσιμο να ξεπλύνετε τα χέρια σας με αφέψημα από βότανα χαμομηλιού.
Συχνά οι άνθρωποι, έχοντας εντοπίσει ρωγμές στα χέρια τους, αρχίζουν να χρησιμοποιούν αντιβακτηριακά είδη σαπουνιού και δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε γιατί αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι στεγνώνει το δέρμα πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.
Γιατροσόφια
Ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων συμβουλών για τη θεραπεία των ρωγμών στα χέρια παρέχεται από την παραδοσιακή ιατρική. Εδώ είναι τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά.
Συσκευασίες από πατάτες με γάλα. Βράστε 2-3 πατάτες, πολτοποιήστε και προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα. Εφαρμόστε μάζα στα χέρια για 20 λεπτά, τυλίξτε με πολυαιθυλένιο. Μετά από τον απαιτούμενο χρόνο, ξεπλύνετε με ζεστό νερό, λιπάνετε τα χέρια με μια θρεπτική κρέμα ή μια θεραπευτική αλοιφή.
Λουτρό βρώμης. Βράζουμε το γάλα με υγρό πλιγούρι βρώμης, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και τέχνη. κουταλιά ελαιόλαδου. Κρατήστε τα χέρια για περίπου 15 λεπτά.
Ανακατέψτε σε 2 κουταλιές της σούπας. κουτάλια βότανα από τσουκνίδα και κατιφέ και χύστε ένα λίτρο βραστό νερό. Επιμείνετε και ελαφρώς δροσερό, στη συνέχεια βυθίστε σε ένα τέτοιο αφέψημα των χεριών για περίπου μισή ώρα. Η τσουκνίδα έχει καλές ιδιότητες επούλωσης των πληγών. Στο τέλος της διαδικασίας, πιάστε τα χέρια σας με ένα μαλακό πανί και εφαρμόστε κρέμα.
Αναμίξτε 1 κρόκο, 3 κουταλιές της σούπας. κουτάλια μελιού και 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το μείγμα εφαρμόζεται σε ρωγμές και υπερβολικά ξηρές περιοχές των χεριών, τυλιγμένο με πολυαιθυλένιο για 20 λεπτά. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό, λιπάνετε με θρεπτική παχιά κρέμα.
Πρόληψη ρωγμών στα χέρια
Αν το δέρμα των χεριών σας δείχνει μια τάση να σπάσει, τότε πρέπει να τηρείτε ορισμένους κανόνες για τη φροντίδα τους:
Κρατήστε τα χέρια καθαρά. Πλύνετε τα με σαπούνι που περιέχει μαλακτικά ή συμπληρώματα επούλωσης τραυμάτων. Σκουπίστε με μια μαλακή πετσέτα, βεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει υγρασία μεταξύ των δακτύλων. Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στο σχηματισμό ρωγμών και επουλώνονται σε τέτοια σημεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήστε θρεπτικές κρέμες μετά από κάθε πλύση.
Μην αφήνετε τα χέρια σας να κρυώνουν. Λόγω της στένωσης των αγγείων, τα δάκτυλα δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα με θρεπτικά συστατικά. Το κρύο μαραίνει το δέρμα και προωθεί την ρωγμή του. Φορέστε ζεστά γάντια το χειμώνα, μην πλένετε τα πιάτα και μην πλένετε με κρύο νερό.
Μην χρησιμοποιείτε οικιακές χημικές ουσίες χωρίς γάντια από καουτσούκ. Οι επιθετικές χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό, συμβάλλουν όχι μόνο στην αύξηση του ξηρού δέρματος, αλλά και στην αραίωση του. Σε δυσκολία στην εργασία στα οικονομικά γάντια, εφαρμόστε ιατρική. Πριν ξεκινήσετε μια τέτοια εργασία, λιπάνετε τα χέρια σας με προστατευτικές κρέμες.
Μία φορά την εβδομάδα, κάντε μπάνιο με θρεπτικά συστατικά ή ενυδατικές κρέμες. Χρησιμοποιήστε φυσικά έλαια που περιέχουν βιταμίνη Ε – ελιά, αμύγδαλο, βερίκοκο, για τη φροντίδα του δέρματος των χεριών. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *