Γιατί τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ δεν φτάνουν… ποτέ στην ώρα τους;

1Σύμφωνα με τους εργαζομένους στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) εκατοντάδες λεωφορεία παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, καθώς είτε δεν επαρκεί το υφιστάμενο προσωπικό είτε είναι ανύπαρκτα τα χρήματα για την αγορά ανταλλακτικών.τουλάχιστον. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των λεωφορείων που έχουν σηκώσει χειρόφρενο ανέρχεται στο 60% των λεωφορείων

Ωστόσο, «εσφαλμένα και προχείρως μπορεί να σχηματίζεται μια εικόνα “παροπλισμένου στόλου λεωφορείων”, χωρίς αυτή, ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», όπως σημειώνει, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση (Ν. Νικολόπουλου), ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα (θερμικά και ηλεκτροκίνητα) λεωφορεία και τα τρόλεϊ, Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Ο λόγος; Επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, 1.072 οχήματα, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας “πλην όμως απολύτως λειτουργικά, κατανεμημένα ανά αμαξοστάσιο, παραμένουν καθημερινώς ως εφεδρικά, για την αντιμετώπιση προγραμματισμένων επισκευών συντήρησης αλλά και έκτακτων βλαβών”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου, που παραθέτει ο ίδιος, ο στόλος της ΟΣΥ αποτελείται από 2.378 λεωφορεία από τα οποία μόλις 167 είναι ηλεκτροκίνητα.  Τα τελευταία έχουν μέσο όρο ηλικίας 14,2 έτη, ενώ τα θερμικά (το μεγαλύτερο μέρος του στόλου) “είναι” 12,8 ετών.

Με άλλα λόγια, το 45% από το συνολικό στόλο, αν και λειτουργικό, παραμένει στα αμαξοστάσια ως εφεδρικό, με τον κ. Αναγνωστόπουλο να μην εξηγεί περαιτέρω γιατί η εικόνα των λεωφορείων – ερείπιων που σχηματίζει κάποιος ύστερα από αυτοψία στα αμαξοστάσια “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Ιδιαίτερα ρυπογόνο το 10,6% του στόλου

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ προβαίνει σε μία ενδιαφέρουσα παραδοχή, απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση για την κακή κατάσταση του στόλου.

Ότι το 10,66% του στόλου, δηλαδή 223 οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στον “μεγάλο Δακτύλιο” της πρωτεύουσας καθώς είναι τεχνολογίας €-I. Εκπέμπουν, δηλαδή περίπου 0,7 γραμμάρια ανά χλμ των ιδιαίτερα επιβλαβών για την υγεία οξειδίων του αζώτου (NOx) ή εκπέμπουν 95% περισσότερα σωματίδια συγκριτικά με τα οχήματα τεχνολογίας κινητήρα Euro5.

Ωστόσο, αυτά “θα αποσυρθούν σταδιακά κατά τα επόμενα χρόνια” όπως αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Άλλα λέει η ΟΣΥ, άλλα ο ΟΑΣΑ για το ΕΣΠΑ

Με τι χρήματα όμως, θα ανανεωθεί ο γερασμένος στόλος;

“Έχει ήδη εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επικείμενη ανανέωση του στόλου μας, με την προμήθεια νέων οχημάτων τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας καλύπτοντας με τον τρόπο αυτόν, τις ανάγκες που θα προκύψουν σε τροχαίο υλικό” διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ.

Ωστόσο, τον ομόλογό του στην ΟΣΥ…διαψεύδει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης, σημειώνοντας ότι:

“Γίνονται προσπάθειες ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου που αφορά την ανανέωση του στόλου της ΟΣΥ ΑΕ με προμήθεια οχημάτων σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη”.

 

Να γιατί τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ δεν φτάνουν... ποτέ στην ώρα τους! - Κεντρική Εικόνα

capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *