Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

1Αρκετοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται σε κάποια φάση της ζωής τους οτι τα χέρια τους τρέμουν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη και ενοχλητική και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να δυκολεύει την καθημερινότητα.

Οι περισσότεροι ανηχυχούν, γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος του Πάρκινσον ή κάποιας αντίστοιχης σοβαρής ασθένειας.

Τις περισσότερες φορές όμως η αιτία δεν είναι σοβαρή και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τα χέρια μας τρέμουν διαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η κίνηση αυτή είναι τόσο μικρή που είναι ανεπαίσθητη. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά, επειδή οι μικροσκοπικές ίνες των μυών συνεχώς συσπώνται και χαλαρώνουν. Το τρέμουλο γίνεται αντιληπτό όταν είναι έντονο και όταν παρεμποδίζει μικρές καθημερινές εργασίες, όπως το γράψιμο ή το κράτημα ενός αντικειμένου.
Ο αντιληπτός τρόμος των χεριών είναι συχνός και συνήθως τα αίτια είναι απλά και καθημερινά. Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια μπορεί να μη βρεθεί η υποκείμενη αιτία παρά τον πλήρη έλεγχο.

Μία αρκετά συχνή αιτία που έχει προκαλέσει στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τρέμουλο στα χέρια είναι η συναισθηματική φόρτιση. Οποιοδήποτε δυνατό συναίσθημα, όπως θυμός, φόβος, άγχος, κρίσεις πανικού κ
α μπορεί να προκαλέσει τρόμο των χεριών.

Ο καφές μπορεί να δρα ευεργετικά στην εγρήγορση και σε μερικούς να είναι απαραίτητος για το πρωινό ξύπνημα, αλλά οι μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και τρέμουλο.

Σε ορισμένους ανθρώπους που είναι υπερευαίσθητοι στις επιδράσεις του ακόμα και ένας καφές μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Η υπογλυκαιμία εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα και πολλές φορές συνοδεύεται με τρόμο χεριών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες και τα νεύρα στερούνται γλυκόζης, το σημαντικότερο «καύσιμο» του οργανισμού.

Αν διαπιστώσετε οτι τρέμουν τα χέρια σας καλό θα ήταν να ελέγξετε το θυρεοειδή σας. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες και εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 20-40 ετών. Στα σύμπτωμα της νόσου ανήκουν η νευρικότητα, ο τρόμος των χεριών, η απώλεια κιλών και οι ταχυκαρδίες.

Αρκετά συχνή αιτία είναι ο ιδιοπαθής τρόμος, η οποία είναι μία καλοήθης νευρολογική διαταραχή. Ο ιδιοπαθής τρόμος επηρεάζει τα χέρια, το κεφάλι, τη φωνή και άλλα μέρη του σώματος. Είναι ασυνήθιστος σε ηλικίες μικρότερες των 40 ετών, τείνει να έχει κληρονομική προδιάθεση και η πορεία του είναι αργή και προοδευτική.

Τα συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν ή είναι μηδαμινά κατά την ηρεμία, ενώ χειροτερεύουν όταν το άτομο προσπαθήσει να κρατήσει τα χέρια του ή ένα αντικείμενο σταθερό.

Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί λιγότερη συχνή αιτία συγκριτικά με τον ιδιοπαθή τρόμο. Η νόσος είναι ένα από τα συχνότερα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, με συχνότητα περίπου 1% στον πληθυσμό άνω των 65 ετών.

Προκαλεί τρόμο των χεριών, αλλά σε αντίθεση με τον ιδιοπαθή τρόμο τα συμπτώματα χειροτερεύουν στην ηρεμία.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *