Γιώργος Τράγκας: Μοναστήρια και ψίθυροι κατασκόπων στο λιγοστό φως των κεριών

Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ανέτρεψε την κυβέρνηση Καραμανλή. Για να “πέσει” χρειάστηκε, επίσης, να πυρποληθεί η Αθήνα ( με υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης τον Προκόπη Παυλόπουλο) και να προειδοποιηθεί από τον Ομπάμα ο τότε ρωσόφιλος πρωθυπουργός
μας ότι: «ανεξάρτητες σχέσεις χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα είναι αδιανόητες». Αυτό ειπώθηκε από τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο στην πρώτη επαφή τους, στις Βρυξέλλες.
Φαίνεται ότι το Άγιο Όρος, οι μονές και οι μοναχοί του, παίζουν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις αυτού του τόπου και σημαδεύουν τη μοίρα – το πεπρωμένο των κυβερνήσεων πρωθυπουργών και πολιτικών.
Φαίνεται ότι εκεί, κάτω από τις βυζαντινές εικόνες, στο ιερό φως των καντηλιών και των κεριών, εκεί στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια που τρώνε μοναχοί και επισκέπτες το επτάζυμο ψωμί και τα υγιεινά όσπρια, γίνονται πονηρές κουβέντες που θεωρούνται «παιχνίδια» κατασκοπίας. Εκεί στα ασκητικά κελιά των μοναχών γίνονται χαμηλόφωνες συζητήσεις κατασκόπων και σχεδιάζονται επιχειρήσεις πολιτικής επιρροής. Όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί και πολιτικοί περνάνε από εκεί, για να πάρουν τις ευλογίες του Εφραίμ και άλλων ηγουμένων. Εκεί φιλοξενούνται τακτικά βασιλείς, πρόεδροι και μεγάλοι επιχειρηματίες. Ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, ο Βλαδίμηρος Πούτιν, πολλοί ξένοι πρωθυπουργοί και businessmen είναι συχνά – πυκνά προσκυνητές της ανεξάρτητης, Ορθόδοξης Αθωνικής πολιτείας.
Οι Αμερικανοί ( και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες) υποστηρίζουν τον τελευταίο καιρό, ότι η Μόσχα προσπάθησε να παρέμβει μέσω του Αγίου Όρους στην υπόθεση της συμφωνίας με τα Σκόπια. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν, άφησαν να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι κατάσκοποι – διπλωμάτες επιχείρησαν να παρέμβουν αρνητικά στην αναγνώριση του γειτονικού κρατιδίου ως Μακεδονία με την εξαγορά βουλευτών των ΑΝΕΛ. Όλη η πληροφόρηση ήθελε συγχρόνως να δείξει ότι και τα μεγάλα συλλαλητήρια των εκατομμυρίων Ελλήνων ήταν, μάλλον «υποκινούμενα».
Η κυβέρνηση Τσίπρα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και τα “έσπασε” οριστικά με τη Μόσχα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς της Αθήνας και χαρακτήρισε ανυπόστατες όλες τις κατηγορίες. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει «αμερικανικός δάκτυλος» πίσω από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα «καυτά» ερωτήματα είναι: « παρεμβαίνει η Ρωσία στην περιοχή; Θέλησε να παρέμβει στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών; Έχει επιρροή το Άγιο Όρος; “. Σίγουρα, η Μόσχα δεν βλέπει με καλό μάτι την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ούτε τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια. Θεωρείται επίσης βέβαιο, ότι επηρεάζει όλα τα ορθόδοξα – ομόθρησκα κράτη στη Βαλκανική περιοχή. Δεν έγινε τυχαία ο πόλεμος με τη Σερβία του κομμουνιστή Μιλόσεβιτς, ούτε οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου. Δεν ήρθε συμπτωματικά από τον Γιώργο Παπανδρέου το μνημόνιο και το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Υπήρξε σαφέστατη παραβίαση των σφαιρών επιρροής από την πολιτική του Κώστα Καραμανλή και το έντονο φλερτ με τον Πούτιν, ανεξάρτητα αν τώρα δεν υπάρχει η Σοβιετική Ένωση και το Κρεμλίνο είναι καπιταλιστικό.
Στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, πέραν του αστρονομικού χρέους υπάρχει βάσιμη ανάλυση και ερμηνεία για την τιμωρητική διάθεση των Δυτικών απέναντι στην Ελλάδα. Όπως επίσης δεν είναι ασύνδετες οι σφοδρές επιθέσεις κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και επιχειρήσεις μείωσης της επιρροής της στην ελληνική κοινωνία.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Τσίπρα σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τις όποιες ελάχιστες σχέσεις είχαν απομείνει με τους Ρώσους, απομόνωσαν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στο διεθνή περίγυρο. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική πήγε περίπατο. Έτσι έκαναν πιο ισχυρό τον Ερντογάν στο Βαλκανικό χώρο και στο Αιγαίο. Πρέπει να «είμαστε» με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε νέους εδαφικούς ακρωτηριασμούς και εθνικές περιπέτειες, όπως η εισβολή του Αττίλα και το Κυπριακό. Ο Τσίπρας δείχνει με χίλιους τρόπους την υπακοή του στη Δύση και προβαίνει σε μη κομψούς χειρισμούς διεθνών σχέσεων. Σε μια εποχή που δεν γνωρίζει ποιος ή ποιοι θα του σταθούν πραγματικά και έμπρακτα σε περίπτωση εθνικού κινδύνου. Προς το παρόν υποχωρεί συνεχώς σε όλα και ηλιθίως φωνάζει: “βγήκαμε από το μνημόνιο!”.
Γεγονός είναι ότι οι μεγάλοι παίζουν παιχνίδια στην περιοχή μας, ενώ όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκτεταμένη επιχείρηση αλλαγής συνόρων και συσχετισμού δυνάμεων στη χερσόνησο του Αίμου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά όποτε ακούω για μονές, συναντήσεις στο Άγιο όρος και «παιχνίδια» κατασκόπων πέριξ της μονής Βατοπεδίου, φτύνω τον κόρφο και ανάβω κερί…
ΥΓ. Μια λεπτομέρεια: αφού έπεσε η κυβέρνηση Καραμανλή, όσα ονόματα αναμείχθηκαν στο πολύκροτο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου αθωώθηκαν παμψηφεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *