Γ. Κουμουτσάκος: Προτεραιτότητα η διαμόρφωση συνεκτικής στρατηγικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μεταναστευτικό

Η διαμόρφωση μιας στρατηγικής με συγκεκριμένες δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αποτελεί προτεραιότητα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Οπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προσερχόμενος στη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, ήδη έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου, βασική λογική της «σφαιρικής και συνεκτικής» αυτής στρατηγικής που διαμορφώνεται είναι «η αποτελεσματική διασύνδεση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού και της προάσπισης του αγαθού της ασφάλειας» και συμπληρώνουν ότι «η υποτίμηση της ασφάλειας αποβαίνει τελικά εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έχει αποδειχθεί από την κατάσταση στη Μόρια και το Βαθύ».

Η στρατηγική αυτή θα εμπλουτίζεται βήμα- βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Οι δράσεις όσον αφορά στο εσωτερικό πεδίο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μέτρα ενίσχυσης της επιτήρησης των συνόρων και βελτίωσης της κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης με ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, νέο νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών ασύλου και τέλος την ενίσχυση και συστηματοποίηση των επιστροφών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προγραμματίζεται η αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να εφαρμόζεται αποτελεσματικά η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και της μεσογειακής συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης και τέλος η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *