Γ.Παπανδρέου: «Ήταν μονόδρομος να βάλω την Ελλάδα στο μνημόνιο» – Αμετανόητος για το έγκλημα…

1Χωρίς ίχνος μεταμέλειας για το κακό που προκάλεσε στη χώρα και στον Ελληνισμό γενικότερα με την ολέθρια πολιτική απόφαση υπογραφής του πρώτου Μνημονίου και την ένταξη της Ελλάδας στους εθνοκτόνους “μηχανισμούς”, εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αν και έχει χαθεί η ελπίδα. Το Καστελόριζο ήταν μια αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό. Στην χρεoκοπία. Ήταν μονόδρομος. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που δεν μου ήταν καθόλου ευχάριστη. Μπορεί όλοι οι οικονομολόγοι να διαφωνήσουν για το… φάρμακο αλλά συμφωνούσαν στην αναγκαιότητα της λήψης μέτρων» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του.

«Καταστροφική η οικονομική πολιτική το 2007- 2009. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την περιπέτεια. Εκείνη η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να μειώσει το έλλειμμα. Εμείς δράσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε αλλά ήταν αργά. Όλη αυτή η παραφιλολογία ότι αργήσαμε δεν έχει βάση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την περίοδο πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο Καραμανλής ήξερε πολλά πράγματα που δεν μας έλεγε. Δεν ήθελε συναίνεση. Ήθελε συνενοχή. Το 2009 πια η Ελλάδα βούλιαζε. Ζήτησα από τον Καραμανλή στο ντιμπειτ τα νούμερα του προϋπολογισμού. Εγώ με αυτά τα νούμερα είπα το «λεφτά υπάρχουν». Δεν γνωρίζαμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Το μόνο που μας είχε πει τότε ο Προβόπουλος είναι το έλλειμμα μπορεί και να φτάσει σε διπλάσιο νούμερο. Τελικά διαψεύστηκε και αυτός και το έλλειμμα έφτασε στο 15%. Συγκάλυπταν την πραγματική εικόνα. Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν εάν… Το εάν ήταν όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν, αν γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι με γκαιμπελίστικο τρόπο αφαίρεσαν το εάν. Το σύνθημά μας τότε δεν ήταν η παροχολογία αλλά το ΄΄ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε΄΄! Εγώ ήμουν αυτός που είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εγώ δεν είχα γνώση του τι πραγματικά συνέβαινε».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του. «Ήταν σοκ για εμάς να βλέπουμε τα νούμερα του ελλείμματος να ανεβαίνουν. Σε τρεις εβδομάδες φτιάξαμε προϋπολογισμό. Κόβοντας ότι μπορούσαμε να κόψουμε. Και οι Ευρωπαίοι ήταν σε κατάσταση σοκ τότε αν και έχουν και εκείνοι μερίδιο ευθύνης. Όπως και το ΔΝΤ. Γιατί ήξεραν τα πραγματικά νούμερα αλλά δεν τα δημοσιοποιούσαν» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Ο Έλληνας αν αισθανθεί πως το κράτος λειτουργεί σωστά θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Αυτό που είχα πει είναι να με αφήσουν να εφαρμόσω τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα κάνουν τον Έλληνα να αισθανθεί καλύτερα. Οι αγορές φοβόντουσαν την Ελλάδα αλλά φοβόντουσαν και την ευρωζώνη. Το πρώτο μεγάλο λάθος των εταίρων ήταν πως θεώρησαν πως το πρόβλημα ήταν μόνο ελληνικό. Αλλά φάνηκε πως όσα μέτρα και αν παίρναμε εμείς οι αγορές δεν ησύχαζαν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη κρίσιμη (όσο και ιστορική πλέον) Σύνοδο του Νταβός. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Στο Νταβός κατάλαβα πως όσα μέτρα και να παίρναμε αν δεν υπήρχε η στήριξη της ευρωζώνης δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αγωνία του ρίσκου που είχαν οι αγορές. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός.

Θεωρώ απαράδεκτο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να γυρίσει την υφήλιο δυο φορές για να καταφέρει να φτιάξει έναν μηχανισμό στήριξης, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα χωρίς να έχει την παραμικρή στήριξη από την ευρωζώνη. Το απαράδεκτο ήταν το μαγειρείο του 2009 με τα ψεύτικα στοιχεία του Καραμανλή.

Ο Στρός Καν δεν ήθελε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ύψος των δανείων που χρειαζόμασταν δεν θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο από το Ταμείο. Εκείνος στη συνάντηση που είχαμε στο Νταβός μου είχε πει ότι προτιμούσε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ»!

Έξι χρόνια αργότερα και 5.000 αυτόχειρες, 1,5 εκατομμύριο ανέργους, την χώρα χρεωμένη και δεμένη πισθάγκωνα στους δανειστές της για ολόκληρο τον 21ο αιώνα, το χρέος στο 175% του ΑΕΠ από 125% που το παρέλαβε, 300.000 ξενιτεμένους (τα καλύτερα μυαλά) και τις Ενοπλες δυνάμεις να επιβιώνουν “διασωληνωμένες”, επιτρέποντας στους εχθρούς της χώρας να την ταπεινώνουν με την πρώτη ευκαιρία, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να ζητήσει τουλάχιστον μία “συγγνώμη”.

Δεν θα αρκούσε, φυσικά, αλλά τώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο. Το όνομά του θα είναι για πάντα στα μαύρα κατάστιχα της ελληνικής ιστορίας, μαζί με του Εφιάλτη, του Πήλιου Γούση και των λοιπών καθαρμάτων της ελληνικής ιστορίας…

της Χριστίνας Κοκκίνη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *