Δίαιτα του νερού: Tρόπος διατροφής ή νηστεία?

1Υπάρχουν πολλές δίαιτες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Μήπως τελικά η δίαιτα του νερού είναι μία απ’ αυτές;

Υπάρχουν δύο είδη διατροφής. Η υγιεινή και η ανθυγιεινή. Μια καλή διατροφή σας βοηθάει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σας κρατάει ενεργούς και σας προσφέρει τη δυνατότητα να τρώτε καλά χωρίς να αφαιρέσετε από το πρόγραμμά σας τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να υποσχεθεί γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους θα πρέπει να σάς χτυπήσει συναγερμό: Θα καταλήξετε να πάρετε κάποια στιγμή πίσω όλο το βάρος που χάσατε. Μια δίαιτα του νερού ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Τι είναι η δίαιτα του νερού;
Είναι μία από τις τελευταίες τάσεις στη δίαιτα με πολλές παραλλαγές που όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Eίναι των άκρων. Στη δίαιτα του νερού δεν τρώτε και πίνετε μόνο νερό. Μερικές δίαιτες του νερού σας λένε να πίνετε μόνο νερό για μερικές ημέρες και στη συνέχεια με την απώλεια των πρώτων κιλών σας επιτρέπουν να προσθέσετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

Η δίαιτα του νερού δεν είναι παρά ένα διαφορετικό όνομα για τη λέξη νηστεία.

Αν είστε ένα υγιές άτομο, λίγες ημέρες νηστείας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας βλάψουν, αλλά είναι ένας κακός τρόπος να χάσετε βάρος. Θα πεινάτε τόσο πολύ μόλις τη σταματήσετε και επανέλθετε στις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες που θα ξανακερδίσετε οποιοδήποτε βάρος χάσατε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της δίαιτας του νερού;
Οταν η κύρια (και η μόνη…) πρόσληψη «τροφής» του οργανισμού σας είναι το νερό, το σώμα χάνει ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα. Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι ότι θα χάσετε πολύ βάρος, το περισσότερο εκ του οποίου θα είναι νερό και όχι λίπος. Θα χάσετε περισσότερη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με ανθρώπους που ακολουθούν μια ισορροπημένη δίαιτα μειωμένη κατά 500-800 θερμίδες από την κανονική πρόσληψή τους. Αυτό σημαίνει ότι μόλις σταματήσετε τη δίαιτα του νερού θα πρέπει να τρώτε πολύ λιγότερο από πριν για να διατηρήσετε την απώλεια βάρους, επειδή ο μεταβολικός σας ρυθμός θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Αν, μάλιστα, το νερό που πίνετε στη διάρκεια της «νηστείας» δεν είναι αρκετό, υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών όπως η αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες, λιποθυμία, δυσκοιλιότητα και πονοκέφαλο. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα.

Τι γίνεται με την κρύα δίαιτα του νερού
Δεν είναι επί της ουσίας δίαιτα, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το τι τρώτε, ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι πως το νερό που πίνετε πρέπει απαραιτήτως να είναι κρύο. Το σώμα καίει επιπλέον θερμίδες στην προσπάθειά του να ζεστάνει το παγωμένο νερό για να το φτάσει στη σωστή θερμοκρασία. Οσο πιο κρύο είναι το νερό, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται. Πίνοντας άφθονο νερό έχετε την αίσθηση της πλήρωσης και αυτό σας κάνει να τρώτε λιγότερο. Το νερό ξεπλένει επίσης το σώμα από τις τοξίνες που συσσωρεύονται σ’ αυτό.

Συμπέρασμα
Θα πρέπει όλοι να πίνουν άφθονο νερό κάθε μέρα αλλά όχι υποκαθιστώντας το φαγητό. Η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη είναι οκτώ με εννέα ποτήρια νερού κάθε ημέρα, επομένως αν θέλετε αυτά τα ποτήρια να είναι κρύο νερό για να κάψετε περισσότερες θερμίδες κάντε το. Αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά, μια δίαιτα νερού δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Απαλλαγείτε από την εμμονή να χάσετε βάρος και προσπαθήστε το με τον μόνο τρόπο που πραγματικά «λειτουργεί» προς όφελος της υγείας σας. Κόψτε τις «τεμπέλικες» θερμίδες (πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη) και πείτε ναι στην άσκηση. Θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα και είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε το νέο σας εαυτό πολύ περισσότερο.

ΠΗΓΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *