Δίαιτα ωμοφαγίας: Τι είναι, πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

1καθώς ο Σεπτέμβριος προχωράει και πρέπει να «μπούμε» σε πιο χειμωνιάτικα ρούχα, ολοένα και συχνότερα η λέξη «δίαιτα» επανέρχεται στο μυαλό μας.

Κι εδώ έρχεται η τέλεια λύση… Πρόκειται για τη δίαιτα που έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο υγιεινές, αλλά και πιο επίπονες. Την ωμοφαγία!

Πρόκειται για τη διατροφή που βασίζεται σε ωμά, μη επεξεργασμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας. Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα της διατροφής, δηλαδή, θα πρέπει να αποτελούνται από άψητα τρόφιμα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι «πρώτων, ωμών, τροφών»:

Ωμή χορτοφαγία: Τα μόνα ζωικά προϊόντα που καταναλώνονται είναι αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωμή vegans: Απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Ωμή παμφαγία: Καταναλώνονται τροφές και από τις δύο κατηγορίες

Ωμή σαρκοφαγία: Καταναλώνονται προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Τρόφιμα που περιλαμβάνονται:

– Αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χυμοί

– Σιτηρά

– Ξηροί καρποί και σπόροι

– Γάλα καρύδας

– Ωμά αβγά

– Ακατέργαστο κρέας

– Σούσι

Πώς δουλεύει…

Όσοι ακολουθούν την ωμοφαγία πιστεύουν ότι το μαγείρεμα του φαγητού σε θερμοκρασία πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου καταστρέφει τα ένζυμα που περιέχουν οι ωμές τροφές και τα οποία βοηθούν
στην πέψη.

Πλεονεκτήματα ωμοφαγίας…

Τα οφέλη που αναφέρονται περιλαμβάνουν βελτίωση της υγείας και του δέρματος, καλύτερο πεπτικό σύστημα, λιγότερες τροφικές δυσανεξίες, απώλεια βάρους και περισσότερη ενέργεια.

Μειονεκτήματα ωμοφαγίας…

Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Όσοι την επιλέξουν θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση ωμών αβγών και
κρέατος, όπως σαλμονέλα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα διατροφής για να αναπληρώσουν τις δυνητικές απώλειες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλες βιταμίνες και μέταλλα όπως τη Β12.

Ενδεικτικό πρόγραμμα

Πρωινό

– Φρούτα

– Βρώμη

– Χυμός

– Αβοκάντο

– Ξηροί καρποί

Μεσημεριανό

– Smoothie

– Σαλάτα

– Μανιτάρια και κολοκύθια σούπα (θερμαίνεται κάτω από 47 βαθμούς Κελσίου)

Βραδινό

– Σούσι

– «Σπαγγέτι» κολοκυθιού με σάλτσα ντομάτας

– Εντσιλάδας

– Παντ Τάι

Πηγή: onmed.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *