Δανία σε εβραϊκή κοινότητα: “Μην ακούτε τον Νετανιάχου, μην εγκαταλείπετε τη χώρα”

1Τους Εβραίους συμπατριώτες της κάλεσε η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ να μην ανταποκριθούν θετικά στη έκκληση του Ισραηλινού ομολόγου της Μπενιαμίν Νετανιάχου να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ και υπογράμμισε ότι…. η χώρα της τους έχει ανάγκη.

«Δεν θα είμαστε οι ίδιοι χωρίς την εβραϊκή κοινότητα» δήλωσε η Σμιτ, μία ημέρα μετά την επίθεση σε μια συναγωγή στην Κοπεγχάγη στην οποία σκοτώθηκε ένα Εβραίος ηλικίας 37 ετών που φύλασσε την είσοδο του κτιρίου. «Η εβραϊκή κοινότητα βρίσκεται στη Δανία εδώ και αιώνες. Η πατρίδα της είναι η Δανία, τα μέλη της ανήκουν στην κοινωνία της Δανίας» τόνισε η ίδια.

«Όλος ο κόσμος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όμως αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω στην εβραϊκή κοινότητα και τα μέλη της γνωρίζουν αυτό που πιστεύω για το θέμα αυτό» διαβεβαίωσε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος τύπου της εβραϊκής κοινότητας, ο Γιέπε Γιούλ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η έκκληση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα εισακουστεί από τους Εβραίους της χώρας. «Είμαστε ευγνώμονες για την έκκληση του Νετανιάχου, όμως, είναι δεδομένο ότι είμαστε Δανοί, είμαστε Εβραίοι της Δανίας, όμως είμαστε Δανοί και ο φόβος δεν θα μας αναγκάσει να φύγουμε για το Ισραήλ» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Κατανοούμε την ανησυχία του για την ευημερία μας και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την έκκλησή του, όμως είμαστε Δανοί και θα παραμείνουμε στη Δανία. Εάν μετακομίσουμε στο Ισραήλ θα το κάνουμε για άλλους λόγους».

Η Δανία αριθμεί περίπου 8.000 Εβραίους, η πλειονότητα των οποίων ζει στην Κοπεγχάγη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *