Δείτε την Καλύτερη Οφθαλμαπάτη της Χρονιάς για το 2014

1Μία κλασική οφθαλμαπάτη του 19ου αιώνα, αλλά στην κινούμενη έκδοσή της, κέρδισε στο διαγωνισμό «Καλύτερη Οφθαλμαπάτη της Χρονιάς 2014».

Στο πρωτότυπο τρικ που επινόησε ο Γερμανός ψυχολόγος Χέρμαν Έμπινγκχαους(1850-1909), ένας κύκλος που περιβάλλεται από μεγάλους κύκλους φαίνεται μικρότερος από έναν ίδιο κύκλο που περιβάλλεται από μικρούς κύκλους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Ρένο αξιοποίησαν την αρχική μορφή και δημιούργησαν μια «δυναμική», κινούμενη παραλλαγή της οφθαλμαπάτης.
Καθώς οι εξωτερικοί κύκλοι μεγαλώνουν και μικραίνουν, ο κύκλος στο κέντρο φαίνεται να αλλάζει κι αυτός μέγεθος, ενώ στην πραγματικότητα παραμένει ίδιος.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η οφθαλμαπάτη του Έμπινγκχαους σχετίζεται με τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα σχετικά μεγέθη.
Στα ανθρώπινα μάτια, δηλαδή, το μέγεθος του κύκλου στο κέντρο φαίνεται να εξαρτάται από το μέγεθος των κύκλων που τον περιβάλλουν.

Μάλιστα, τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από το μέγεθος των εξωτερικών κύκλων, ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αντίληψη του μεγέθους του κεντρικού κύκλου είναι η απόστασή του από τους γύρω κύκλους. Όταν οι εξωτερικοί κύκλοι πλησιάζουν, ο κύκλος στο κέντρο φαίνεται μεγαλύτερος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *