«Δεν αντέχουμε αύξηση βασικού μισθού πάνω από 5%»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες δεν αντέχουν αύξηση του κατώτατου μισθού μεγαλύτερη από 5%, επισημαίνει με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης. Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, ο σύνδεσμος ζητεί από την πολιτεία αυτοσυγκράτηση και εκτιμά ότι πιθανή υψηλότερη αύξηση θα έχει αρνητική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως η κλωστοϋφαντουργία στη χώρα μας συνιστά μία από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες που όμως, την τελευταία εικοσαετία, λόγω της απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού κόστους, οδηγήθηκε στη συρρίκνωση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων και η αύξηση της ανεργίας.

Αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο σύνδεσμος υποστηρίζει τα εξής:

• Το εργασιακό κόστος στην κλωστοϋφαντουργία υπεισέρχεται κατά 30% στο κόστος παραγωγής, επομένως απαιτείται αυτοσυγκράτηση ώστε κάθε αύξηση να είναι συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες του κλάδου.

• Η σημερινή οικονομική κατάσταση του κλάδου δεν επιτρέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού πέραν του 5%.

• Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται με βάση τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θεωρεί πως στην παρούσα φάση της οικονομίας δεν πρέπει να επανέλθουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες), το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα και υπενθυμίζει πως οι φορείς του κλάδου τάσσονται υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής διαιτησίας, της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και όχι των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *