Δεσμεύσεις για προϊόντα της Μακεδονίας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει «εδώ και τώρα» εθνικές εκλογές, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται άλλο η χώρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων και του brand «Μακεδονία», στο πλαίσιο μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα άσκησης βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα, ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για την «ελαφρότητα» με την οποία διαπραγματεύτηκε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μακεδονικά προϊόντα και είχε προχωρήσει σε πρόβλεψη για το ζήτημα που θα δημιουργείτο με τα εμπορικά σήματα ήδη πριν από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να του αναγνώρισαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, καθώς το κλίμα στη συνάντηση ήταν θερμό και, πάντως, δεν θύμιζε σε τίποτα το αντίστοιχο κατά την προχθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των προϊόντων, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών: εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand «Μακεδονία», η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς αλλά και από εθνικούς πόρους, διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.), κατοχύρωση περισσότερων προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε., ειδικά ως προς τα ελληνικά προϊόντα της Μακεδονίας, έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα αποδίδει αυτόματα το σήμα «GR» σε όλες τις μακεδονικές επιχειρήσεις που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «Μακεδονικός -ή -ό» στο σήμα τους. Και τέλος, βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα.

Νωρίτερα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει «εδώ και τώρα» εθνικές εκλογές, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται άλλο η χώρα. Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαφορά, αλλά, όπως είπε, «ότι το κεντρικό κριτήριο της ψήφου είναι η οικονομία». «Στις 26 Μαΐου θα κριθεί, λοιπόν, ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για να φέρει επενδύσεις και κυρίως να δημιουργήσει νέες δουλειές. Αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι ευνοείται από τους αναποφάσιστους, ας προκηρύξει εδώ και τώρα και τις εθνικές εκλογές για να μην ταλαιπωρείται άλλο η χώρα», επεσήμανε.

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. για τις ποινικές διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων: «Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της, φροντίζοντας να μιλήσει ταυτόχρονα για «ανήθικο πλεονέκτημα» της κυβέρνησης: «Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *