Τελευταία Νέα

Δημιούργησαν έναν τύπο φακών επαφής που κάνουν αυτόματο ζουμ

1Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο École Polytechnique Fédérale de Lausanne στην Ελβετία,
δημιούργησαν έναν τύπο φακών επαφής που προορίζεται για …άτομα με ιδιαίτερη δυσκολία στην όραση και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ζουμ σε αυτό που βλέπει ο χρήστης, απλά με το κλείσιμο του ενός του ματιού.
Συγκεκριμένα, ο φακός περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά λεπτό επιπλέον τηλεσκοπικό φακό που ενεργοποιείται, όταν ο χρήστης κλείνει το δεξί του μάτι και επιστρέφει στο φυσιολογικό όταν κλείνει το αριστερό του μάτι.
Ο φακός επαφής μεγεθύνει τα αντικείμενα κατά 2,8 φορές, καθιστώντας τα οδικά σήματα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και άλλα αντικείμενα αρκετά μεγάλα και ευδιάκριτα για ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν με την περιφερειακή τους όραση.

Η συσκευή χρηματοδοτήθηκε από την Darpa, εταιρεία που ανήκει στο Πεντάγωνο, με αρχικό σκοπό -όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις- να βρει στρατιωτική εφαρμογή στα μάτια των στρατιωτών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.
Η συσκευή είναι μεγαλύτερη και ελαφρώς παχύτερη από έναν κανονικό φακό επαφής. Επιτρέπει στο χρήστη να δει κανονικά διορθώνοντας αυτόματα την κοντινή ή μακρινή του όραση. Αλλά γύρω από την κεντρική περιοχή του, ο φακός περιέχει ένα λεπτό, σε σχήμα δακτυλίου ανακλαστικό τηλεσκόπιο, το οποίο διευρύνει την αντίληψη του μεγέθους των αντικειμένων, όπως ακριβώς κάνουν τα κιάλια.
Για την εναλλαγή μεταξύ της κανονικής και της ενισχυμένης όρασης, ο χρήστης φοράει ένα ζευγάρι γυαλιών με υγρούς κρυστάλλους. Με το κλείσιμο του ματιού, μπορούν να στραφούν τα γυαλιά ηλεκτρονικά ώστε να πολώσουν το φως σε διαφορετικά επίπεδα. Ο φακός επαφής είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε το ένα είδος του πολωμένου φωτός να περνά μέσα από το κανονικό, κεντρικό τμήμα του φακού, ενώ το άλλο να περνά μέσα από το μεγεθυντικό τμήμα του φακού.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *