Διάσημοι που δεν άφησαν (ή δεν θα αφήσουν) δεκάρα στα παιδιά τους μετά τον θάνατό τους

Εκτός από τον Jerry Lewis που αποκλήρωσε τους πέντε γιους του, υπάρχουν και άλλοι διάσημοι που απογοήτευσαν ή θα απογοητεύσουν οικτρά τα «βλαστάρια» τους
Η είδηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο διάσημος κωμικός Jerry Lewis αποκλήρωσε τους πέντε γιους από τον πρώτο του γάμο και άφησε την τεράστια περιουσία του στην δεύτερή του σύζυγο και στην 25χρονη σήμερα κόρη που υιοθέτησε μαζί της, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στο διαδίκτυο.

Παρά το γεγονός ότι, για όσους γνώριζαν το οικογενειακό ιστορικό του Lewis αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένης της κακής σχέσης με τους γιους του, σίγουρα δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη συμπεριφορά. Ο Lewis, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 91 ετών, φαίνεται πως κρατούσε ακόμα «κακία» στα παιδιά του που είχαν συνταχθεί με τη μητέρα τους στο επεισοδιακό διαζύγιο των γονιών τους τη δεκαετία του ’80.

Ο ένας γιος του μάλιστα είχε κατηγορήσει ευθέως τον πατέρα του για τον θάνατο του αδελφού του από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2009, λέγοντας ότι τον είχε σπρώξει σε αυτήν την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά με την εχθρική του στάση.
Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι διάσημοι οι οποίοι, είτε αποκλήρωσαν τα παιδιά τους πριν τον θάνατό τους, είτε έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουν δεκάρα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Δείτε παρακάτω μερικούς από αυτούς:

1. Mickey Rooney

Η επεισοδιακή σχέση του Rooney με την εν διαστάσει σύζυγο και τα παιδιά του οδήγησε σε μια σειρά δικαστικών διαμαχών, όταν ο θρυλικός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή το 2014 στην ηλικία των 93 ετών.

Ο ηθοποιός άφησε την περιουσία του, η οποία περιοριζόταν σε μόλις 18.000 δολάρια μετρητά – αλλά περιλάμβανε τα δικαιώματα από τις ταινίες του και αντικείμενα που θα μπορούσαν να πωληθούν έναντι υψηλού αντιτίμου σε σινεφίλ – στον θετό του γιο, που τον φρόντιζε τις τελευταίες μέρες της ζωής του, αφήνοντας εκτός διαθήκης τα επτά βιολογικά του τέκνα.

Τα παιδιά του προσέφυγαν στο δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η διαθήκη, με τον ισχυρισμό ότι ο πατέρας τους είχε δεχθεί ψυχολογική πίεση για να αλλάξει τη διαθήκη του τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Αγωγή κατέθεσε και η εν διαστάσει σύζυγος του Rooney, που ισχυρίστηκε ότι «είχε κάνει με τον σύζυγό της μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία θα της άφηνε ένα ποσό μετά τον θάνατό του».

Η «κόντρα» μετά τον θάνατο του ηθοποιού ήταν τόσο έντονη, που τα αντίδικα μέρη δεν μπορούσαν καν να συμφωνήσουν πού και πώς θα γινόταν η κηδεία του ηθοποιού, με αποτέλεσμα ο Rooney να παραμείνει άταφος για δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του.

2. Tony Curtis

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του διάσημου ηθοποιού, ο οργανισμός Tony Curtis Estate διεξήγαγε μια δημοπρασία με αναμνηστικά κειμήλια και άλλα αντικείμενα που άνηκαν στον ηθοποιό. Μέσω αυτής της δημοπρασίας συγκεντρώθηκε ένα ποσό που ξεπερνούσε το 1 εκατ. δολάρια, το οποίο μοιράστηκε ανάμεσα στην πέμπτη σύζυγο του Curtis, Jill Vandenberg, και σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό.

Σύμφωνα με το Forbes, η τελευταία έγκυρη διαθήκη του Curtis, την οποία συνέταξε μερικούς μήνες πριν τον θάνατό του, απέκλειε από την περιουσία του και τα πέντε παιδιά του, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης ηθοποιού Jamie Lee Curtis, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποιον συγκεκριμένο λόγο για αυτήν του την απόφαση.

Η κόρη του Allegra δήλωσε έπειτα στο Inside Edition ότι τόσο εκείνη όσο και τα αδέρφια της εξεπλάγησαν από την απόφαση του πατέρα τους και υπονόησε ότι ο Curtis είχε δεχθεί κάποιου είδους «αρνητική επιρροή» τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

3. Jackie Chan

Ο πολυαγαπημένος Jackie Chan είναι ακόμα ζωντανός και χαίρει άκρας υγείας, ωστόσο έχει δηλώσει δημόσια ότι σκοπεύει να αποκληρώσει τον γιο του, Jaycee.

Σύμφωνα με τους LA Times, ο Chan είπε στο Channel NewsAsia το 2011 ότι η μισή από την (τότε) ύψους 130 εκατ. δολαρίων περιουσία τους θα πήγαινε σε φιλανθρωπίες και τα υπόλοιπα χρήματα σε άλλα πρόσωπα, εκτός του γιου του. «Αν είναι ικανός, θα βγάλει τα δικά του χρήματα. Αν δεν είναι, τότε απλά θα χαραμίσω την περιουσία μου», φέρεται να είπε ο ηθοποιός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 34χρονος γιος του Chan έχει καταδικαστεί στο παρελθόν σε φυλάκιση 6 μηνών για κατοχή ναρκωτικών, γεγονός που είχε δημιουργήσει τριβή στη σχέση του με τον πατέρα του. Ο ηθοποιός, που είχε αναλάβει τον ρόλο «πρεσβευτή κατά των ναρκωτικών» στην Κίνα το 2009 είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη συμπεριφορά του γιου του.

4. Sting

Όπως και ο Chan, ο Sting έχει δηλώσει απερίφραστα στα παιδιά του ότι δεν πρόκειται να τους αφήσει τίποτα μετά τον θάνατό του.

Ο 65χρονος μουσικός είπε στην Mail on Sunday το 2014 ότι «δεν πρόκειται να μείνουν και πολλά χρήματα μετά τον θάνατό του, αφού τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του έχουν δεσμεύσει ποσά σε φιλανθρωπίες».

Ο λόγος για αυτήν του την απόφαση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι δεν θέλει η κληρονομιά του να «επιβαρύνει» τα παιδιά του σαν «πέτρα γύρω από τον λαιμό τους». «Προφανώς, αν είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα θα τους βοηθούσα. Ωστόσο δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνω μέχρι τώρα, αφού έχουν εργασιακή ηθική που τους έχει εξασφαλίσει την επιτυχία».

5. George Lucas

Αφού πούλησε το franchise των Star Wars στην Disney για 4,5 δισεκ. δολάρια το 2012, ο George Lucas — πατέρας τεσσάρων παιδιών — δήλωσε ότι θα δωρίσει ολόκληρη την αμύθητη περιουσία του για τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

«Όσο έχω χρήματα στη διάθεσή μου, θα αγωνίζομαι να υψώσω τον πήχυ της εκπαίδευσης για τις επόμενες γενιές και για μαθητές όλων των ηλικιών» είχε γράψει σε επιστολή του ο σκηνοθέτης το 2012.

6. Simon Cowell

Το 2013, ο πρώην κριτής του X Factor και μεγιστάνας της μουσικής βιομηχανίας, ο οποίος έχει έναν γιο 3 ετών, είπε στον Τύπο ότι δεν είναι υπέρ της μεταβίβασης μιας περιουσίας από τη μια γενιά την επόμενη.

Όπως τόνισε ο ίδιος σκοπεύει να αφήσει την περιουσία του, ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φιλοζωικούς οργανισμούς.

7. Ted Turner

Ο Turner, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα $2,2 δισεκ. δολάρια, ίδρυσε το Turner Foundation, που προσφέρει επιχορηγήσεις σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς αλλά και ένα δεύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο εργάζονται τα παιδιά του αφιλοκερδώς, σύμφωνα με το Time.

Ο μεγιστάνας των media έχει δεσμευτεί δημόσια ότι μέχρι τον θάνατό του, σκοπεύει να έχει διαθέσει όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

8. Warren Buffett

Ο δισεκατομμυριούχος της Berkshire Hathaway και πατέρας τριών παιδιών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει σε μέλη της οικογένειά του οποιοδήποτε μέρος της αμύθητης περιουσίας του.

«Δεν με ενθουσιάζει η ιδέα της πλούσιας δυναστείας, ιδίως όταν υπάρχουν 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που είχαν πολύ χειρότερη τύχη από εμάς στη ζωή», φέρεται να δήλωσε σε εκδήλωση του 2006, στην οποία ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των περιουσιακών του στοιχείων θα πάει σε δωρεές μετά τον θάνατό του.

9. Bill Gates

Μιλώντας με φαν του στο Reddit, ο ιδρυτής της Microsoft είπε ότι θεωρεί λάθος να αφήσει την τεράστια περιουσία του, ύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τρία παιδιά του.

Εμπνευσμένος από τον Buffet, πρόκειται να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που έχει ιδρύσει με τη γυναίκα του.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *