Δύτες ανέλκυσαν ανεκτίμητο θησαυρό 2.000 χρυσών νομισμάτων [εικόνες]

1Δύτες εντόπισαν και ανέλκυσαν στα ανοιχτά του Ισραήλ ανεκτίμητο θησαυρό αποτελούμενο από 2000 περίπου χρυσά νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα.

Τα νομίσματα, τα οποία είναι αραβικής προέλευσης βρέθηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Καισάρειας στην ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αποκαλύφθηκαν στο βυθό μετά από τις πρόσφατες θαλασσοταραχές που ανέσκαψαν το βυθό και έφεραν και πάλι στην επιφάνειά του το ναυάγιο με το πολύτιμο φορτίο του.
“Πρόκειται για το μεγαλύτερο θησαυρό χρυσών νομισμάτων που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ και πιθανότατα πρόκειται για φορολογικά έσοδα που μεταφέρονταν από τη θάλασσα στο Κάιρο. Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για παιδικά παιχνίδια. Η αξία του χρυσού, χωρίς να συνυπολογίζεται η αρχαιολογική τους αξίας, εκτιμάται στα 240.000 δολάρια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιακώβ Σαερβίτ, από την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τύχη από ερασιτέχνες αυτοδύτες, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν τις αρχές για το απίστευτο εύρημά τους.
Οι αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο του ναυαγίου συνεχίζονται.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *