Εδώ κρύβονται τα περισσότερα μικρόβια στην κουζίνα

2Ο µεγαλύτερος ένοχος για τις επιµολύνσεις συγκριτικά µε κάθε άλλη επιφάνεια της κουζίνας –συμπεριλαμβανομένων των χερουλιών των ντουλαπιών και των συρταριών, του πάγκου και της αλατιέρας- σύµφωνα µε νέα έρευνα από το Πανεπιστήµιο του Κάνσας είναι η πετσέτα της κουζίνας.
Όπως βρέθηκε στην έρευνα, μια κοινή πετσέτα κουζίνας μπορεί να “φιλοξενεί” πολλά και επικίνδυνα μικρόβια και βακτήρια. Στις πετσέτες που εξέτασαν οι ειδικοί βρέθηκαν πολλά παθογόνα ιοί και βακτήρια.
Τι βρέθηκε επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας:
Καµπυλοβακτηρίδιο jejuni: Συνήθως βρίσκεται στο ωµό κοτόπουλο και είναι επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.
Νοροϊός: Η Νο 1 αιτία τροφικής δηλητηρίασης, µπορεί να µεταφερθεί κατά την προετοιµασία του φαγητού από τα µολυσµένα χέρια.
Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Είναι συνήθως ένα αβλαβές µικρόβιο, όταν όµως µεταφέρεται σε τροφές όπως η πατατοσαλάτα και παραµένει σε θερµοκρασία περιβάλλοντος για πολλή ώρα, µετατρέπεται σε τοξίνη που προκαλεί στοµαχόπονο και εµετούς.
Λιστέρια: Στις πηγές αυτού του εξαπλωµένου παθογόνου των τροφών µπορεί να συµπεριλαµβάνονται τα αλλαντικά, τα καπνιστά θαλασσινά και το µη παστεριωµένο γάλα και τυριά.
Σιγκέλα: Μεταφέρεται µε τα ίχνη κοπράνων που βρίσκονται στα ωµά λαχανικά ή ακόµη και στα χέρια και µπορεί να οδηγήσει σε έντονη διάρροια.
Σαλµονέλα: Αυτή η σούπερ συνηθισµένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης µπορεί να βρεθεί σε ωµό κρέας και αβγά.
Προστατέψτε εσάς και την οικογένειά σας
Πέρα από την τακτική αλλαγή της πετσέτας της κουζίνας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε διαφορετική για τα χέρια και για το σκούπισμα των πιάτων ενώ για το σκούπισμα των λεκέδων από το φαγητό προτιμήστε απορροφητικό χαρτί κουζίνας που θα πετάξετε αμέσως μετά τη χρήση.

Shape.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *