«Εκρηκτικές» διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο ΔΕΗ- σκοπιανής EDS: Ο εκλεκτός του Σταθάκη & τα ευρώ στον άνθρωπο του Ζάεφ

Eκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το σκάνδαλο της εξαγορά της σκοπιανής εταιρίας EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Ζάεφ, από τη ΔΕΗ. Τα χρήματα της εξαγοράς τοποθετήθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου του κυρίου Ζάεφ ενώ το deal-σκάνδαλο έκλεισε “εκλεκτός” του Γ.Σταθάκη.

Μελανά στοιχεία και ερωτηματικά προέκυψαν χθες στη Βουλή σχετικά με τον περίεργο τρόπο και χρόνο που έγινε η συμφωνία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παρ’ όλο που μίλησε για μια κρυστάλλινη και πεντακάθαρη εξαγορά, δεν αρνήθηκε ότι ο άνθρωπος που έκανε τη διαπραγμάτευση εκ μέρους της ΔΕΗ ήταν κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιός γνωστός του καθώς ως υπουργός Ανάπτυξης τον είχε διορίσει πρόεδρο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, αναπτύσσοντας χθες την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στον υπουργό, «ακτινογράφησε» μέσα από επτά ερωτήσεις όλες τις «σκοτεινές» πτυχές της εξαγοράς.

Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι η ΔΕΗ προχώρησε το 2017 στην εξαγορά της σκοπιανής εταιρίας EDS, που είναι μια εταιρία ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου των Σκοπίων, Κότσο Ανγκιούσεφ, με το ποσό των 4,8 εκατ. όταν η ΔΕΗ είχε ζημιές 5,5 εκατ. και 25,9 εκατ. δάνεια και πιστοληπτικές γραμμές.

Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι πίσω από την εντολή για εξαγορά της βρίσκεται η ΔΕΗ και το τεκμηρίωσε λέγοντας ότι την εισήγηση εξαγοράς τής συγκεκριμένης σκοπιανής εταιρίας την έκανε η θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία.

Στη ΔΕΗ Αλβανίας τοποθετήθηκε από τον κ. Σταθάκη, ένας δικός του άνθρωπος, ο κ. Γεώργιος Λάντζας.

Πρόκειται, όπως είπε ο βουλευτής -και δεν διέψευσε ο υπουργός-, για το ίδιο πρόσωπο που ο κ. Σταθάκης ως υπουργός Ανάπτυξης τον είχε τοποθετήσει το 2016 πρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Κατά συνέπεια, όπως του είπε «είναι άνθρωπος δικός σας, της κυβέρνησης».

Μεθόδευση

Εύλογα ερωτήματα που αναπτύχθηκαν χτες στη Βουλή «δείχνουν» κεντρική «μεθόδευση» πίσω από την εξαγορά ενώ ο Γ.Σταθάκης δεν κατάφερε να απαντήσει τουλάχιστον πειστικά.

Ο Γ.Σταθάκης δέχτηκε “βομβαρδισμό” ερωτήσεων όπως:

-«γιατί χρησιμοποιήσατε ως μπροστινό για την εξαγορά τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία και δεν βάλατε τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ να εισηγηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο την εξαγορά;

-Τι κρύβεται πίσω από αυτό το περίεργο by pass;

-Γιατί αναθέσατε και δώσατε στη θυγατρική της ΔΕΗ 180.000 ευρώ στην αρχή και μετά άλλες 50.000, ώστε να αναθέσει σε συμβούλους τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο της εταιρίας που θα εξαγόραζε η ΔΕΗ;

-Δηλαδή, άλλος πληρώνει και άλλος αγοράζει;

-Πληρώνει τους συμβούλους η θυγατρική, αλλά αγοράζει η μητρική; Γιατί συμβαίνουν αυτά;

-Γιατί τα χρήματα τοποθετούνται στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου του κυρίου Ζάεφ;

-Ποια είναι η διαδρομή του χρήματος, πότε έφυγαν τα λεφτά, πώς πήγαν, πού πήγαν και πότε πήγαν;

-Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, που αποφάσισαν και συμφώνησαν με την εξαγορά, ήξεραν όλη την αλήθεια ή τους εξαπατήσατε;

-Ηξεραν, δηλαδή, ότι η εταιρία που εξαγοράζει η ΔΕΗ είναι ιδιοκτησία του αντιπροέδρου του Ζάεφ ή δεν το ήξεραν;

Πώς είναι δυνατόν η απόφαση για εξαγορά της συγκεκριμένης εταιρίας να πάρθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά η ολοκλήρωση των ελέγχων -φορολογικών, νομικών και οικονομικών- της εταιρίας να έγινε δύο μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2018;

Δηλαδή, αποφασίζετε τον Φεβρουάριο να αγοράσετε… αλλά ελέγχετε και αποτιμάτε την εταιρία Απρίλιο, δύο μήνες μετά!». Και τέλος απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Σταθάκη τον ρώτησε πού οφείλετε η άρνησή του όταν του ζήτησε με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή να του καταθέσει την εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, καθώς και τη σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ.

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο υπουργός απόφυγε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα «μιλώντας για υποθετικές ερωτήσεις» και σενάρια, καταλόγισε δε σε Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ. ότι «έβγαλαν μια υπόθεση από τη ναφθαλίνη… καθώς το θέμα αυτό αποτέλεσε τον Φεβρουάριο για 10 ημέρες θέμα συζήτησης στα Σκόπια και έχει κλείσει εκεί». Για το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, την απέδωσε στο ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο που υλοποιείσε χώρες των Βαλκανίων, ενώ επικαλέσθηκε νόμο σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι υποχρεωτικό οι επενδύσεις της ΔΕΗ κάτω των 20 εκατ. να έρχονται στη Βουλή για κύρωση.

Με αοριστολογίες απάντησε ο Σταθάκης

Αναφορικά με ενδεχόμενη συσχέτιση της εξαγοράς της ΔΕΗ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός είπε ότι σ’ αυτό δεν υπάρχει λογική συνάφεια καθώς όπως συμπέρανε «εάν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία -όπως υποστηρίζετε εσείς- γιατί θα χρειαζόταν να προχωρήσουμε και σε μια οικονομικά επιζήμια εξαγορά για να περάσουμε στην άλλη πλευρά την πολιτικά επιζήμια για τη χώρα απόφαση;».

Eκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο της εξαγοράς, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για μία εξαγορά που ουσιαστικά έγινε για να χρηματοδοτηθεί «εκ των πλαγίων» η προεκλογική εκστρατεία του Ζάεφ για το δημοψήφισμα υπερ του «Ναι». Η εταιρεία αυτή δεν υπάρχει στην πράξη. Κανείς δεν έχει αρνηθεί το γεγονός ότι η σκοπιανή εταιρεία είναι ανύπαρκτη:

Το δήθεν «κελεπούρι», η EDS έχει αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις το 11% του τζίρου του κλάδου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια(!), δηλαδή η εξαγορά που έγινε με έγκριση -αν όχι προτροπή- της κυβέρνησης…) έχει μηδενική αξία.

Κι όμως, αυτή την «εταιρεία» έσπευσε να εξαγοράσει η ΔΕΗ, έναντι του ποσού των 5.000.000 ευρώ, 50 μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *