Ελιξίριο» υγείας τα μύρτιλλα

Η συχνή κατανάλωση μύρτιλλων για ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων, στο πλαίσιο αμερικανικής μελέτης, φάνηκε να προλαμβάνει ή να βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο σε ασθενείς.Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέιν που διεξήγαγαν τη μελέτη, το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί έναν συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, όπως π.χ. η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων..

Τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες – αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα της καρδιάς και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση ώστε να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι συμβάλλουν στην προστασία της «φόδρας» των αιμοφόρων αγγείων και εμποδίζουν την εμφάνιση δυσανεξίας στη γλυκόζη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη.

Η «μπλε» μελέτη

Τα πειράματα των ειδικών πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, τα οποία ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε μύρτιλλα, καταναλώνοντας ποσότητα αντίστοιχη με δύο φλιτζάνια την ημέρα για τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι μικρές μπλε φρουτώδεις μπαλίτσες βελτίωναν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, διευκολύνοντας έτσι τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism».

tovima

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *