Εμείς και το Κουκάκι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΧΟΛΙΟ

«Αυτή είναι η Ελλάδα. Ενας διαρκής εμφύλιος, όπου οι μεν βασανίζουν τους δε, σε εναλλασσόμενους ρόλους». Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτήν τη φράση εκστομίζει ένας άνθρωπος δεμένος στην ταράτσα του σπιτιού του από άντρες της ΕΚΑΜ, χωρίς να αντιστέκεται, όπως ακούγεται να δηλώνει τουλάχιστον στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, μάλλον ήρθε η ώρα για μια ολιγόλεπτη παύση· να ξανασκεφθούμε. Γιατί έτσι όπως προχωρούν τα πράγματα, μόνο οι ακραίοι της κάθε πλευράς χαίρονται, που υπερχειλίζουν από βεβαιότητες, στήνοντας πρόχειρες κατασκευές πάνω στην πραγματικότητα και στην αλήθεια. Κανείς δεν ωφελείται μακροπρόθεσμα από αυτό, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική, ούτε, βεβαίως, η δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, πρόσωπο των ημερών για τους λάθος λόγους (όχι για την επαγγελματική του ιδιότητα δηλαδή), μαζί με τους δυο γιους του –ο ένας εκ των οποίων ασκούμενος δικηγόρος–, ιδιοκτήτες του σπιτιού στο Κουκάκι δίπλα από την κατάληψη στην οποία έγινε η πολυσυζητημένη επιχείρηση της αστυνομίας την Τετάρτη, είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Να αντιμετωπίσουν όσα τους καταλογίζουν. Ο κ. Ινδαρές, ένας μετριοπαθής και ευγενής επαγγελματίας, για όσους τον γνωρίζουν, κρατιέται μακριά από την κομματικοποίηση της υπόθεσής του (ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσαλέα προσπαθεί να την καρπωθεί), έχει δηλώσει ότι «σιχαίνεται τη βία» και πως «τον θλίβουν βαθύτατα η μισαλλοδοξία και ο διχασμός». Αν είναι θύμα υπέρβασης εξουσιών εκ μέρους της αστυνομίας, θύμα μιας επιχείρησης που προχώρησε μάλλον με αρκετό «αυτοσχεδιασμό», μένει να αποδειχθεί και αυτό. Και αν τα στοιχεία τον δικαιώσουν, να τιμωρηθούν όσοι τον πάτησαν με την αρβύλα στο πρόσωπο, έβρισαν με τον χειρότερο τρόπο τη σύζυγό του, έδεσαν τον ίδιο και τα παιδιά του κ.ο.κ.

Ομως, το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Ινδαρές. Γιατί ως εν μέρει επώνυμος, συμπαθής και με καλή μαρτυρία στον χώρο του, έχει στήριξη, αλλά ο ανώνυμος πολίτης, χωρίς άκρες και επαφές. Εκείνος που δεν θα ακουστεί εάν πέσει θύμα αστυνομικής βίας, που κανένα ΜΜΕ δεν θα ασχοληθεί μαζί του και για τον οποίο δεν θα φουντώσει η αντιπαράθεση στα social media. Απέναντι σε αυτόν έχει, πρωτίστως, υποχρέωση η κυβέρνηση· να τον προστατέψει, αλλά και να τον δικαιώσει εάν αδικηθεί. Ο κ. Ινδαρές δεν θα είναι –εφόσον αποδειχθεί– το πρώτο θύμα. Ελπίζουμε όμως να είναι το τελευταίο στην αλυσίδα των βολικών παρερμηνειών και επιθετικών ψεμάτων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *