Τελευταία Νέα

ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

1Δεν είναι μόνο η ζάχαρη πρωταρχική πηγή σε επιπλέον θερμίδες, αλλά πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα θα απορροφήσουν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, και είναι ένας άλλος λόγος για να το αποφύγετε.
Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες διαπίστωσε ότι τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν φρουκτόζη για να διαιρέθουν και να αναπαραχθούν, σε αντίθεση με την προηγούμενη παραδοχή ότι όλα τα σάκχαρα είναι η ίδια. Τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία τρέφονται με γλυκόζη και φρουκτόζη, χρησιμοποιουν αυτά τα σάκχαρα με δύο διαφορετικούς τρόπους, δήλωσε η ερευνητική ομάδα.
Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research, μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει στις προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την πρόσληψη φρουκτόζης με καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πλέον θανατηφόρες μορφές της νόσου.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν εύκολα θα μεταβολίσουν την φρουκτόζη, προκειμένου να αυξήσουν τον πολλαπλασιασμό,” γραμμένο το 2010 από τον Δρ Anthony Heaney και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Καρκίνου Τζόνσον του UCLA.

Η φρουκτόζη, όπως η γλυκόζη, είναι μια απλή ζάχαρη. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η φρουκτόζη εισέρχεται στο έντερο μας βραδύτερα από τη γλυκόζη, και κατόπιν εισέρχεται αργά στο ρεύμα του αίματος – αυτό είναι ο λόγος που η απορρόφηση της είναι περιορισμένη.
Φρουκτόζη φτάνει στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, όπου είτε μετατρέπεται σε γλυκόζη και αποθηκεύονται ως γλυκογόνο, ή μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στην περιοχή των ζωτικών οργάνων.
Έρευνα σε δύο ομάδες παιδιών έχει δείξει ότι η φρουκτόζη επιβραδύνει το μεταβολισμό και προκαλεί παχυσαρκία.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης περιέχει σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, το οποίο χρησιμοποιείται στην επεξεργασία της γλυκόζης.
Τα… πικρά μυστικά της φρουκτόζης για την υγεία
Μελέτες συνδέουν το γλυκαντικό που περιέχεται σε φρούτα και έτοιμες τροφές με πλήθος ασθενειών
Η φρουκτόζη που αποτελεί τη γλυκαντική ουσία των φρούτων αλλά είναι συγχρόνως άκρως «αγαπημένη» της βιομηχανίας τροφίμων μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία, σύμφωνα με μελέτες
Η φρουκτόζη φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ιδανικού γλυκαντικού: είναι αρκούντως γλυκιά, φθηνή και φυσική. Ωστόσο αυτού του είδους το σάκχαρο που περιέχεται φυσικά στα φρούτα αλλά προστίθεται και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, μάλλον κρύβει πολλά «επικίνδυνα» μυστικά.
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν ότι η φρουκτόζη πιθανότατα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, η νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και η άνοια.
Οι πιο πρόσφατοι φόβοι
Οι πιο πρόσφατοι φόβοι ήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα μέσω μελέτης που έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν πολλούς φρουτοχυμούς και λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, «ένοχη» για τη σύνδεση είναι η φρουκτόζη που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στους επεξεργασμένους χυμούς φρούτων. Όπως σημειωνόταν σε αυτήν, πολλές από τις ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες που προστατεύουν από τους καρκίνους στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των φρούτων.
Τα ευρήματα αυτά ωστόσο δεν ήταν τα πρώτα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Νωρίτερα εφέτος ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ στην Ουαλία ανέφεραν ότι ακόμη και ο φρεσκοστιμμένος χυμός φρούτων περιέχει έως και πέντε κουταλιές φρουκτόζης ανά ποτήρι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα μάλιστα η Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία συνέστησε η κατανάλωση χυμού να μην ξεπερνά τα 150 ml ημερησίως. Όπως σημείωναν οι ειδικοί της Εταιρείας ακόμη και αν κάποιος πίνει φρέσκο χυμό φρούτων, κατά το στίψιμο απομακρύνονται όλες οι φυτικές ίνες με αποτέλεσμα η φρουκτόζη των φρούτων να απορροφάται ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος.
Σε πλήθος τροφών
Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι η φρουκτόζη δεν περιέχεται μόνο στα φρούτα και στους φρουτοχυμούς αλλά «παραμονεύει» σε πλήθος έτοιμων τροφών – από μπισκότα ως παγωτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ότι την καταναλώνουν, αφού στα συστατικά των τροφίμων μπορεί κάποιος να τη βρει με πλήθος ονομασιών – το πιο κοινό όνομα για την «εκδοχή» της φρουκτόζης που παράγεται από τη βιομηχανία είναι το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού (πρόκειται για μια επεξεργασμένη μορφή φρουκτόζης που προέρχεται από το καλαμπόκι).
Σε πολλές περιπτώσεις η βιομηχανία επιλέγει αυτού του είδους το γλυκαντικό καθώς είναι φθηνό και «κλειδώνει» την υγρασία στις τροφές, με αποτέλεσμα να μην ξεραίνονται και να αυξάνεται ο χρόνος ζωής τους. Παράλληλα προσθέτει υφή σε τροφές όπως οι μπάρες δημητριακών και τα μπισκότα κάνοντάς τις πιο «μαστιχωτές» καθώς και σε παγωτά και επιδόρπια γιαουρτιού. Πολλαπλές χρήσεις
Το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού όμως χρησιμοποιείται και σε κατεψυγμένα προϊόντα αφού μειώνει την κρυσταλλοποίησή τους. Ένα ακόμη πλεονέκτημά του είναι ότι χαρίζει ωραίο καφέ χρώμα σε τροφές που έχουν ψηθεί όπως τα κέικ και άλλου είδους αρτοσκευάσματα, καθώς και στα δημητριακά πρωϊνού.
Για όλους αυτούς τους λόγους να είναι από τα «αγαπημένα» της βιομηχανίας τροφίμων η οποία το χρησιμοποιεί και με το παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα γιαούρτι με γεύση φρούτων με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχει δέκα κουταλιές αυτού του γλυκαντικού με βάση τη φρουκτόζη. Ένα αναψυκτικό μπορεί να περιέχει ως και 13 κουταλιές του γλυκαντικού!
Ανησυχία για την υγεία
Τη στιγμή που το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη «κατακλύζει» τη ζωή μας οι επιστήμονες ανησυχούν σχετικά με την επίδρασή του στην υγεία. Και αυτό διότι, ενώ περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τη ζάχαρη που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, το σώμα δεν μεταβολίζει το σιρόπι φρουκτόζης με τον ίδιο τρόπο. Για την ακρίβεια, για τον μεταβολισμό του επιβαρύνεται σημαντικά το ήπαρ, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πλήθος προβλημάτων, όπως τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος.
Τον περασμένο Αύγουστο αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clicinal Endocrinology & Metabolism» έδειξε ότι ενήλικες που κατανάλωναν αναψυκτικά με σιρόπι καλαμποκιού επί δύο εβδομάδες (η κατανάλωση αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 25% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων) εμφάνισαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Η American Heart Association, για παράδειγμα, λέει ότι η πάρα πολλή ζάχαρη σε οποιουδήποτε είδους δεν θα κάνει μόνο την γραμμή της μέσης σας να αυξηθεί, αλλά θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Και μια σειρά από κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, μελετούν την εισαγωγή των φόρων για τα ζαχαρούχα ανθρακούχα ποτά με οικονομικά να είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία, τα οποία καλύπτονται από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Αλλά αυτοί οι φόροι έχουν συναντήσει την επιτυχημένη και ισχυρή αντιπολίτευση, η οποία είναι βασικά ομάδες που λένε ότι η ζάχαρη είναι μόνο ζάχαρη.
Heaney ομάδα απέδειξε ότι κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, τα αυξημένη παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα τράφηκαν με γλυκόζη και φρουκτόζη. \
“Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο μεταβολισμός της φρουκτόζης είναι διαφορετικός από ό, τι το μεταβολισμό της γλυκόζης» , έγραψε η ομάδα ερευνητών.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει επίσης συσχετιστεί με άλλες ιατρικές παθήσεις και ασθένειες:
Μια διατροφή πλούσια σε σιρόπι καλαμποκιού προκαλεί τον οργανισμό να παράγει περίσσεια ουρικού οξέος, το οποίο επιδεινώνει την ουρική αρθρίτιδα – μια κατάσταση που προκαλείται από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος – σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2012 στο πλαίσιο της “Διατροφή” περιοδικό.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να επιδεινώσει μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος από την εξάντληση της προσφοράς τους σε κρίσιμα σημαντικά μόρια που ονομάζεται ΑΤΡ, η οποία παράγει ενέργεια για το σχηματισμό των κυττάρων του ήπατος (και άλλα κύτταρα του σώματος) και σημαντικές κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, αναφέρει Science Daily.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Νεφρολογίας αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση “φρουκτόζη διατροφή» επιδεινώνει την νεφρική νόσο αναστέλλοντας την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και που προκαλεί μια ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Η «διαβολική» συνταγή που παχαίνει
Σιρόπι που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα ξεγελά τον εγκέφαλο να ζητάει περισσότερη τροφή
Το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης που χρησιμοποιείται ευρέως σε μπισκότα, παγωτά και αναψυκτικά προκαλεί την ανάπτυξη λιποκυττάρων γύρω από την καρδιά, το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες (WΑSΗΙΝGΤΟΝ ΡΟSΤ/ DΑΥΝΑ SΜΙΤΗ)
ΛΟΝΔΙΝΟ Εχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντισταθούμε σε ένα πακέτο μπισκότα και να νιώθουμε ευτυχείς μόνο αν φάμε ολόκληρο το πακέτο; Εχετε ποτέ σκεφτεί πώς γίνεται να ξεκινάμε να φάμε μια μπάλα παγωτό και τελικώς να τρώμε ένα κιλό; Ε, λοιπόν, δεν φταίει μόνο η έλλειψη θέλησης, αλλά και ένα είδος σακχάρου που περιέχεται σε προϊόντα όπως τα μπισκότα, το παγωτό, τα αναψυκτικά, ακόμη και στα δημητριακά για το πρωινό.
Ο λόγος για το σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικώς σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup- ένα σιρόπι που γίνεται από το άμυλο καλαμποκιού και αποτελείται κυρίως από γλυκόζη), ειδικά επεξεργασμένο με κάποια ένζυμα ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη που περιέχει σε φρουκτόζη. Η χρήση του σιροπιού γλυκόζηςφρουκτόζης εμφανίζει συνεχή αύξηση στη βιομηχανία τροφίμων καθώς είναι φθηνότερο, βοηθά στο να διατηρείται η υγρασία των τροφίμων και έτσι να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής τους, ενώ δίνει πιο μαλακή και «τσικλώδη» υφή τόσο στις μπάρες δημητριακών όσο και στα μπισκότα. Το συγκεκριμένο συστατικό αναγράφεται συνήθως στις συσκευασίες τροφίμων ως σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης ή ως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ΗFCS).
Ωστόσο, όπως σημειώνουν τώρα οι επιστήμονες, το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης φαίνεται ότι ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι το άτομο χρειάζεται περισσότερη τροφή. Παράλληλα το συγκεκριμένο συστατικό πολλών τροφίμων προκαλεί την ανάπτυξη λιποκυττάρων γύρω από την καρδιά, το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα, και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Για τον λόγο αυτόν έχει ονομαστεί το τελευταίο διάστημα «γλυκό του Διαβόλου» στις ΗΠΑ, όπου γίνονται προσπάθειες μείωσης της χρήσης του από κάποιους παρασκευαστές τροφίμων.
Οπως εξηγεί ο δρ Καρέλ Λε Ρου, ειδικός στην Ιατρική του Μεταβολισμού στο Ιmperial College του Λονδίνου, η φρουκτόζη είναι υπαίτια για την τεχνητή αύξηση της όρεξης. «Οταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας εκλύει ινσουλίνη η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε φάει αρκετά. Ωστόσο η φρουκτόζη δεν προκαλεί τόσο μεγάλη απόκριση της ινσουλίνης όσο η κανονική ζάχαρη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μη λαμβάνει το μήνυμα του κορεσμού». Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα ευρήματα; Οτι δεν πρέπει να καταναλώνουμε ούτε φρούτα; Η κατανάλωση φρούτων με μέτρο είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αλλά μην τρώτε και ένα μπολ σταφύλια τη φορά, προειδοποιεί ο δρ Λε Ρου.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *