Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας τρώγοντας

Λίγο οι κλειστοί χώροι, η μείωση στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος ενισχύουν το ποσοστό να εκδηλώσουμε κάποια ίωση . Μπορούμε όμως άραγε να κάνουμε κάτι για την σωστή πρόληψη; Η απάντηση είναι να, γιατί τρώγοντας σωστά μπορούμε με φυσικό τρόπο να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες του χειμώνα.

Φυσικά, δεν εννοώ ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τροφή όπου δια μαγείας θα μας προστατεύει από ιούς & μικρόβια! Κάνοντας όμως μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτούργει σωστά & στο μέγιστο των δυνατοτήτων του!

Έτσι λοιπόν ακλουθώντας κάποιους σωστούς κανόνες διατροφής μειώνουμε το ποσοστό των πιθανοτήτων να ασθενήσουμε.

Το κυριότερο που θα μπορούσα να αναφέρω είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικάείναι απαραίτητη διότι αυτά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στον οργανισμό μας και κάνουν τα κύτταρα επιρρεπείς στις ιώσεις. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα καρυκεύματα, τα βότανα, το κακάο, η κανέλα, η ρίγανη ,ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το κάρυ, το πιπέρι, το τσίλι, η πάπρικα, το σκόρδο, το κρεμμύδι.

Επίσης η μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε κακάο, τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και το κόκκινο κρασί.
Εξαιρετικά πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα καρυδιά, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και ο πασατέμπος. Από φρούτα τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, τα ροδάκινα, τα μήλα, οι φράουλες, τα σύκα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα, το μάνγκο & ο χυμός του ροδιού ενώ από λαχανικά είναι οι αγκινάρες, το λάχανο, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα παντζάρια, τα ραδίκια, οι πατάτες & το σπανάκι.

Το χειμώνα επειδή από κανόνα ο οργανισμός κάνει λιγότερες καύσεις από ότι το καλοκαίρι έχει αποδειχτεί ότι καταναλώνουμε περισσότερο ποσοστό λιπαρών οξέων και μάλιστα των κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Γι αυτό λοιπόν πρέπει να προσέχουμε τα λιπαρά που καταναλώνουμε, να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Να φροντίζουμε να καταναλώνουμε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης τροφές πλούσιες σε ω-3 & ω-6 λιπαρά μιας και έχουν αποδειχτεί οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

Καλό είναι να καταναλώνουμε λευκά κρέατα όπως κοτόπουλο & γαλοπούλα μιας και παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Χρησιμοποιούμε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχυμένα σε προβιοτικά τα οποία φροντίζουν την καλή λειτουργία των ανοσολογικών μηχανισμών του εντέρου μας.

Για αυτό μην ξεχνάτε : Τονώστε την άμυνα του οργανισμού σας με την σωστή διατροφή!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *