Εντός δύο ετών η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δύο χρόνια προβλέπει το σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση στους θεσμούς, όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η κυβέρνηση προβλέπει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, πλην συντάξεων, έως το τέλος του 2020 και των συντάξεων έως τα μέσα του 2021.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Αύγουστο το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, ανερχόταν στα 2,6 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί πιέζουν συστηματικά για την εκκαθάρισή τους, που θα έπρεπε να είχε γίνει, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, με την έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αποβλέπει όχι μόνο στην εκκαθάριση των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στη μη δημιουργία νέων. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι χρειάζεται επιπλέον να γίνει ορθή αποτύπωση των οφειλών, σε συνεργασία με τους θεσμούς, καθώς υπάρχει ένα τμήμα το οποίο για διάφορους λόγους (έλλειψη παραστατικών κ.λπ.) καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκκαθαρίσει.

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε επίσης, μεταξύ άλλων, για το αναμενόμενο υπερπλεόνασμα του 2019 και τον τρόπο που θα διατεθεί και υπήρξε πολύ συγκρατημένος, προσγειώνοντας προσδοκίες για παχυλά κοινωνικά μερίσματα. Είπε ότι πρέπει να δούμε πρώτα τα στοιχεία του Νοεμβρίου, ότι βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος και «αν προκύψει» υπερπλεόνασμα, ο πρωθυπουργός θα πάρει αποφάσεις.

Τόνισε ότι είναι «φανατικός υπερασπιστής της δημοσιονομικής πειθαρχίας», σημείωσε ότι «οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί» και ότι αυτές τις σκέψεις μετέφερε και στους άλλους υπουργούς στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Στην ερώτηση αν του ασκούνται πιέσεις από τους άλλους υπουργούς για να μοιράσει μέρισμα, είπε ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δέχεται πιέσεις. Ο ίδιος σημείωσε, εξάλλου, ότι ήδη έχουν δοθεί σημαντικές ελαφρύνσεις από τον προϋπολογισμό του 2019, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης προκαταβολικά, η μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.

Για το μέλλον είπε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να κατευθύνεται κατά 70%-80% σε φοροελαφρύνσεις και κατά 20%-30% σε πρόσθετες δαπάνες. Σχετικά με τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι θα επιτύχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ θα βοηθήσουν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας, η προεξόφληση τμήματος του δανείου του ΔΝΤ και η αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις. Για το τελευταίο τόνισε ότι οι εταίροι μας «κατ’ αρχήν το συζητούν». Αν πετύχουν όλα αυτά, εκτίμησε ότι το 2020 ωριμάζουν οι συνθήκες για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο θέμα αυτό, πάντως, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, που παρενέβη στη συζήτηση, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη το «διπλωματικό κεφάλαιο» για να διεκδικήσει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *