Τελευταία Νέα

Εξωτερική ωτίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού ονομάζεται
εξωτερική ωτίτιδα. Ο έξω ακουστικός πόρος, συνδέει το πτερύγιο του αυτιού με την τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο) και είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 2,5 εκ. και περιέχει μια ουσία που μοιάζει με κερί (κυψελίδα) για προστατευτικούς λόγους.
Η εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δυο φύλα. Παρατηρείται συχνότερα σε κολυμβητές λόγω αυξημένης υγρασίας στη περιοχή του έξω ακουστικού πόρου.
Αίτια – Που οφείλεται η νόσος
Η υγρασία και η ύπαρξη μικροτραυματισμών στην περιοχή είναι δυνατόν να δημιουργήσουν φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας στον έξω ακουστικό πόρο και να έχουμε την παθολογική κατάσταση που είναι γνωστή ως “εξωτερική ωτίτιδα”.
Συμπτώματα – Πως εκδηλώνεται η νόσος
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός (φαγούρα) και οι εκκρίσεις στον έξω ακουστικό πόρο. Πυρετός και οξύς πόνος στη περιοχή συνοδεύουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
Οι επιπλοκές μπορεί να είναι περαιτέρω μόλυνση στους προσκείμενους ιστούς και η δημιουργία πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η μηνιγγίτιδα.
Θεραπεία – Τρόποι αντιμετώπισης
Η χρήση τοπικών αντιβιοτικών (κρέμες, σταγόνες) σε απλές περιπτώσεις εξωτερικής ωτίτιδας είναι αρκετά αποτελεσματική. Σε βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί σκόπιμη η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία.
Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο
Η αποφυγή υγρασίας στην περιοχή (ιδιαίτερη προσοχή υφίσταται στους κολυμβητές), όπως και η αποφυγή τραυματισμού του έξω ακουστικού πόρου από μπατονέτες, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εξωτερικής ωτίτιδας.
Πηγη iatropedia Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *