ΕΟΔ: Πρωτοβουλία για πυραύλους και υπηρεσίες «μικροεκτοξεύσεων» στο διάστημα

ΕΟΔ: Πρωτοβουλία για πυραύλους και υπηρεσίες «μικροεκτοξεύσεων» στο διάστημα

esa

Καθώς η αγορά εκτοξεύσεων μικρών δορυφόρων σε τροχιά σημειώνει ταχεία ανάπτυξη, αυξάνοντας τη ζήτηση για νέους τρόπους πρόσβασης στο διάστημα, μελέτες με τη στήριξη του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος-ESA) σχετικά με νέες υπηρεσίες μικροεκτοξεύσεων (microlauncher) υποδεικνύουν την ανάδυση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔ επιδιώκει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της ανάπτυξης ενός ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού αεροδιαστημικού τομέα με αυξημένη συμμετοχή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη μέσων εκτόξευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα FLPP (Future Launchers Preparatory Programme) χρηματοδότησε πέντε προτάσεις του βιομηχανικού τομέα για έναν «οικονομικά βιώσιμο, εμπορικά αυτάρκη μικροεκτοξευτή, χωρίς δημόσια χρηματοδότηση».

Ένας τέτοιος πύραυλος-microlauncher θα μπορεί να θέτει σε τροχιά μικρούς δορυφόρους μέχρι και 350 κιλών, εκτοξευόμενος από το έδαφος ή από εναέριες πλατφόρμες. Οι εταιρείες παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους σε διοργάνωση του ΕΟΔ στο Παρίσι. Αναλυτικότερα, η PLD Space παρουσίασε μια πρόταση βασισμένη στον πύραυλο Miura, οι Deimos και Orbex παρουσίασαν το AζμL, μια υπηρεσία από τις Αζόρες που χρησιμοποιεί τον Orbex Prime, και η Avio πρότεινε μια υπηρεσία με τους Vega και Vega-C. Η MT Aerospace παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης με διαφορετικά concepts και σημεία εκτόξευσης, ενώ η πρόταση της Ariane Group ήταν το οικοσύστημα Q@TS (Quick @ccess To Space), που περιλαμβάνει ένα όχημα εκτόξευσης βασισμένο στο σύστημα υβριδικής προώθησης της Nammo.

Στο πλαίσιο της Space19+ τον Νοέμβριο, ο ΕΟΔ θα προτείνει ένα πρόγραμμα για τη στήριξη εμπορικά βιώσιμων ιδεών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο των μεταφορών στο διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό θα υποστηρίζει προτάσεις για ιδιωτικές υπηρεσίες εκτοξεύσεων, με αρχική έμφαση σε αυτές που έχουν να κάνουν με microlaunchers. Εάν οι πρωτοβουλίες αυτές πάνε καλά, αναμένεται να ακολουθήσουν και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ανάπτυξης και δημιουργίας διαστημικών διαστημοδρομίων.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *