Επικίνδυνα τα παγωμένα γλυκίσματα για καρδιαγγειακές παθήσεις

Σημαντικός παράγοντας στην κατανάλωση γλυκισμάτων είναι να γνωστοποιείται τι περιέχουν και να αναγνωρίζεται η διαφορά ανάμεσα στο παγωτό και στα παγωμένα γλυκίσματα, αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός π. πρόεδρος ΕΦΕΤ.

Τι περιέχουν τα παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού;

– Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν. Με αυτό εννοούν γάλα σκόνη, χωρίς να γράφεται.

– Ζάχαρη (εμπορίου)

– Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)

– Φυτικό λίπος

Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) ενώ αφαίρεσαν το βούτυρο από το γάλα για να προσθέσουν το φθηνότερο και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.

– Στερεά ορού γάλακτος

Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό

-Γαλακτοματοποιητές.

Αποτελούν μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που δεν έχουν καμία σχέση με το γάλα.

-Σταθεροποιητές

Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο δηλαδή γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. πού επίσης δεν σχετίζονται με το γάλα.

Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιοή έλαιο ινδικής καρύδας προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα χειροποίητα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν συνθετικά συστατικά.

Για την σωστή διατήρηση των παγωτών πρεπει να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή στη συσκευασία του παγωτού να μην είναι αλλοιωμένη. Επίσης να μην είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή είναι ξινό, δεν εμφανίζει ίζημα, δεν περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.

Καταλήγοντας ο π. Πρόεδρος της ΕΦΕΤ, επισημαίνει και τονίζει να γίνεται συστηματικός έλεγχος στα προϊόντα και να διαχωρίζονται, στα ράφια των καταστημάτων, τα γλυκίσματα από τα παγωτά για τον καταναλωτή.

Πηγη voicenews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *