Επιτροπή στέλνει το Φανάρι στην Αθήνα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επιτροπή η οποία θα απευθυνθεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για το θέμα της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας στέλνει στην Αθήνα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η κίνηση του Πατριαρχείου ερμηνεύεται ως δυσφορία απέναντι στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου για έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης, ενώ μηνύματα προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών «περιέχει» η σύνθεση της επιτροπής. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς για την επίσκεψη πατριαρχικής εξαρχίας απαιτείται άδεια από τον τοπικό μητροπολίτη…

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπάγονται πνευματικά και διοικητικά οι Εκκλησίες Κρήτης και Δωδεκανήσων, ενώ το Πατριαρχείο διατηρεί την πνευματική δικαιοδοσία επί των μητροπόλεων των λεγόμενων «Νέων Χωρών» (Βόρεια Ελλάδα, Θράκη). Ετσι, έχει λόγο για τις αλλαγές τόσο στη μισθοδοσία και στο εργασιακό καθεστώς των κληρικών όσο και στο άρθρο 3 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου, στην επιτροπή θα μετέχουν οι μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Κισάμου Αμφιλόχιος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα για επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο και με τον πρωθυπουργό.

Η αρχική επιλογή του Πατριαρχείου ήταν να σταλεί επιτροπή στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο και αφού φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να υπήρξαν ενστάσεις από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είχε συμφωνηθεί ο κ. Γαβρόγλου να ενημερώνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις. Ομως, καθώς έγινε γνωστό –μετά τη συνάντηση Γαβρόγλου με την επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος– ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να στείλει επιτροπή στην Ελλάδα για ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο.

Μηνύματα στέλνει και η σύνθεση της επιτροπής. Επικεφαλής της θα είναι ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Δημήτριος, ο οποίος θεωρείται ειδικευμένος σε θέματα των μητροπόλεων «Νέων Χωρών», ενώ ο μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος προέρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου, διευθυντή του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο οποίος έχει ψυχρές σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και λόγω της μη εκλογής του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων παρά τη σχετική επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *