Επιτυχής η τελική μεγάλη δοκιμή πτήσης του διαστημοπλοίου Crew Dragon

Επιτυχής η τελική μεγάλη δοκιμή πτήσης του διαστημοπλοίου Crew Dragon

Nasa.gov

Η NASA και η SpaceX ολοκλήρωσαν επιτυχώς δοκιμή διαφυγής εν πτήσει του διαστημοπλοίου Crew Dragon και του πυραύλου Falcon 9 την Κυριακή, στην τελική μεγάλη δοκιμή πτήσης του σκάφους πριν αρχίσει να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο του Commercial Crew Program της NASA.

H δοκιμή αυτή (launch escape test) άρχισε με εκτόξευση από το Launch Complex 39A στο διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόρινα, με σκοπό να επιδειχθεί η δυνατότητα του σκάφους να αποχωρίζεται με ασφάλεια από τον πύραυλο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης εν πτήσει.

«Αυτή η κρίσιμη πτητική δοκιμή μας φέρνει στα πρόθυρα της επιστροφής της δυνατότητας εκτόξευσης αστροναυτών με αμερικανικά διαστημόπλοια, σε αμερικανικούς πυραύλους από αμερικανικό έδαφος» είπε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν.

Στο πλαίσιο της δοκιμής αυτής, η SpaceX προγραμμάτισε το Crew Dragon να πραγματοποιήσει διαφυγή περίπου 1,5 λεπτά μετά την εκτόξευσή του. Όλες οι σημαντικές λειτουργίες έλαβαν χώρα όπως έπρεπε, μεταξύ των οποίων ο αποχωρισμός, η ενεργοποίηση κινητήρων, η ανάπτυξη αλεξιπτώτου και η προσθαλάσσωση στα ανοιχτά της Φλόριντα, στον Ατλαντικό.

«Από όσο μπορούμε να πούμε ως τώρα, είναι μια τέλεια αποστολή. Πήγε όσο καλά θα μπορούσε να περιμένει κανείς» είπε ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο της δοκιμής, ο πύραυλος Falcon 9 καταστράφηκε, όπως είχε προσχεδιαστεί.

Το Commercial Crew Program της NASA συνεργάζεται με την αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς εταιρείες αναπτύσσουν μια νέα γενιά διαστημοπλοίων και πυραύλων ικανών να στέλνουν πληρώματα σε χαμηλή τροχιά και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανοίγοντας παράλληλα- σύμφωνα με τη NASA- τον δρόμο για μια «ανθούσα οικονομία σε χαμηλή τροχιά».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *