Εργαλεία παρακολούθησης υγείας και αιμοδοσίας από το Facebook

Εργαλεία παρακολούθησης υγείας και αιμοδοσίας από το Facebook

REUTERS/Dado Ruvic

'Ενα «Preventive Health» εργαλείο, που «διασυνδέει τους χρήστες με πόρους υγείας και υπενθυμίσεις τσεκ-άπ» ετοιμάζει το Facebook, σε συνεργασία με οργανισμούς/ φορείς του χώρου της υγείας στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Φρέντι Αμπνούσι, επικεφαλής του τομέα Ερευνών Υγείας (Healthcare Research) του Facebook, το εργαλείο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την εύρεση «οικονομικών χώρων για περίθαλψη, τη δημιουργία υπενθυμίσεων για εξετάσεις, επισημάνσεις για την ολοκλήρωση εξετάσεων κ.α.».

«Πολλές από τις μεγαλύτερες απειλές υγείας σήμερα δεν μπορούν να λυθούν μόνο από την επιστήμη ή την ιατρική. Η αλλαγή των τάσεων στην επικοινωνία και την άνιση πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σημαίνει πως χρειαζόμαστε νέες λύσεις και συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις» γράφει σχετικά, αναφέροντας ως παράδειγμα την έλλειψη αίματος.

«Κάθε λίγα δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο χρειάζεται αίμα. Αλλά οι άνθρωποι συχνά δεν ξέρουν για τις ελλείψεις και δεν ξέρουν πού να δώσουν αίμα. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, λανσάραμε μια λειτουργία στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν που καθιστά εύκολη την εγγραφή ως δωρητής στο Facebook και ενημερώνει όταν οι τοπικές τράπεζες αίματος έχουν ανάγκη. Μέχρι τώρα πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γραφτεί» σημειώνει ο Αμπνούσι- προσθέτοντας πως άλλος ένας τομέας που διερευνάται είναι αυτός της προληπτικής ιατρικής (preventive health).

«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μένουν πίσω ως προς την προτεινόμενο προληπτική φροντίδα, σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention. Τα προληπτικά μέτρα έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού της ασθένειας έγκαιρα, όταν μπορεί να αντιμετωπιστεί, και, σε κάποιες περιπτώσεις, να εμποδιστεί η εξέλιξή της. Ωστόσο τομείς όπως η ενημέρωση, η πρόσβαση και το κόστος αποτελούν εμπόδια στις δοκιμές για πολλούς».

Για τον σκοπό αυτό το Facebook συνεργάζεται με οργανισμούς και φορείς του χώρου της υγείας για ένα νέο, Preventive Health εργαλείο, που «συνδέει τους ανθρώπους με πόρους υγείας και υπενθυμίσεις τσεκ-άπ». Αρχικά, η προσοχή εστιάζεται στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, καθώς και τη γρίπη. Οι χρήστες στις ΗΠΑ μπορούν να ψάξουν για το Preventive Health στην εφαρμογή του Facebook και να βρουν ποιες εξετάσεις συστήνονται με βάση την ηλικία και το φύλο τους. Επίσης, παρέχονται υπενθυμίσεις για εμβολιασμούς κατά της γρίπης.

Το εν λόγω εργαλείο επιτρέπει στον χρήστη να σημειώσει πότε ολοκληρώνονται οι δοκιμές, να θέτει υπενθυμίσεις για τον προγραμματισμό μελλοντικών εξετάσεων και να ενημερώνει φίλους και συγγενείς για το εργαλείο. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να μαθαίνουν περισσότερα για την κάθε εξέταση και να βρίσκουν μέρη όπου μπορούν να λάβουν ιατρική φροντίδα σε χαμηλό κόστος: Όπως τονίζει ο Αμπνούσι, δεδομένου πως πολλοί δεν έχουν ασφάλιση, το εργαλείο παρέχει τη δυνατότητα εύρεσης Federally Qualified Health Centers κοντά τους, τα οποία «παρέχουν φροντίδα σε όλους, ανεξαρτήτως της δυνατότητάς τους να πληρώσουν». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών χαίρουν ιδιαίτερης προστασίας, ενώ τα στοιχεία αυτά δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς προβολής διαφημίσεων.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *