Τελευταία Νέα

Ερχονται αλλαγές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αλλαγές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με κριτήρια δεξιοτήτων και επαναξιολόγησης των επιπτώσεων που έχουν στην αγορά εργασίας, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ Σπυρίδωνος Πρωτοψάλτη, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλά με διαφορετικό τρόπο και σχεδιασμό.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση των μισθών αλλά και της απασχόλησης, προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, νέο κύμα στοχευμένων ελέγχων στην αγορά εργασίας, αλλά και νέες ενεργητικές πολιτικές για την ανεργία.

Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, με τη σειρά του, επανέλαβε τον στόχο της δημιουργίας πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Για να επιτευχθεί δε αυτός ο στόχος, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την αναβάθμιση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη των ανέργων και όλων όσοι αναζητούν εργασία. «Ο ΟΑΕΔ οφείλει να λειτουργεί ως βασικός ρυθμιστής της αγοράς εργασίας με κύριους στόχους τη δραστική μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης και ιδιαίτερα της πλήρους απασχόλησης, με διασφαλισμένα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ΟΑΕΔ είναι, σύμφωνα με τον νέο διοικητή, η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. «Είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από τη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», δήλωσε. Σύμφωνα με τον νέο διοικητή, ο ρόλος του ΟΑΕΔ ως διαμεσολαβητού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας χρειάζεται άμεση, συστηματική και στενότερη συνεργασία με τους εργοδότες, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, προσανατολισμένο στις ανάγκες τους.

Μεταξύ δε των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει στο επόμενο διάστημα είναι:

• Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού με βάση βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεταρρυθμίσεις.

• Μετατόπιση του βάρους από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές.

• Σχεδιασμός προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

• Προτεραιότητα σε προγράμματα που αφορούν ειδικότητες υψηλής ζήτησης και ευπαθείς ομάδες.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *