Ε.Βενιζέλος: “Γιατί αποχωρώ από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ” – Έκανε και…αυτοκριτική!

5Nα αναστήσουν την παράταξη κάλεσε τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος, προβλέποντας παράλληλα πυκνές πολιτικές εξελίξεις μέχρι το Συνέδριο του Ιουνίου.

«Είναι δική μου υποχρέωση να εναποθέσω στα χέρια του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το μέλλον της παράταξης και είναι υποχρέωση των μελών και των στελεχών της παράταξης που θα εκπροσωπηθούν στο συνέδριο» είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε προσυνεδριακή εκδήλωση συνδικαλιστών του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως είπε, εν είδη παρακαταθήκης, «πρέπει η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του και η Κεντρική του Επιτροπή και όλα τα όργανά του να πάρουν το μήνυμα αυτό και να κάνουν τις προσπάθειες, χωρίς αναβολές, χωρίς δισταγμούς, χωρίς αμφιθυμίες, με γενναιοδωρία, με ανοιχτή διάθεση».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε ότι δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αφήσει «το γήπεδο της Δημοκρατίας, το γήπεδο της Ευρώπης, το γήπεδο των προοδευτικών αντιλήψεων σε άλλους: Δεν το αφήνουμε, είναι ένα γήπεδο δικό μας, στο οποίο εμείς καλούμαστε να ανασυγκροτήσουμε, να αναστήσουμε αν θέλετε την παράταξή μας, με τη μαγιά που υπάρχει».

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους λόγους που εγκαταλείπει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ:

«Πήρα την απόφαση, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο συνέδριο, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα τη λήξη της θητείας μου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γιατί θέλω να ξεκινήσει μια μεγάλη ενσυνείδητη πολιτική διαδικασία ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού του πολιτικού μας χώρου» τόνισε και πρόσθεσε:

«Γιατί θέλω να αναδειχθεί μια νέα γενιά στην ηγεσία, γιατί θέλω να υπάρξουν οι άνθρωποι εκείνοι που θα πάρουν επάνω τους την ευθύνη για την ανασύνθεση του χώρου, για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του, για να δώσουν ξανά νόημα σε αυτό που λέγεται Δημοκρατία, Σοσιαλισμός, Πρόοδος, Κεντροαριστερά, γι΄ αυτό που λέγεται Δημοκρατική Παράταξη με ό,τι αυτό σημαίνει ιστορικά στην Ελλάδα».

Σε επίπεδο αυτοκριτικής, εντόπισε τα εξής:

Αποδεικνύεται πολιτικό σφάλμα μεγάλου μεγέθους το γεγονός ότι δεν δραματοποιήσαμε τις καταστάσεις, ότι βάλαμε το κεφάλι κάτω και δουλέψαμε, αναλάβαμε ευθύνες, λάβαμε δύσκολες αποφάσεις και προσπαθήσαμε αυτό να το κάνουμε με ουσιαστικό τρόπο προς όφελος της χώρας.
Το δεύτερο εσφαλμένο μήνυμα που έχουμε στείλει και πράγματι έχουμε μεγάλη ευθύνη γι΄ αυτό, είναι ότι από ένα σημείο και μετά, από τότε που η χώρα μπήκε στις ράγες μιας προσαρμογής και έφθασε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης, δημιουργήσαμε την εντύπωση μιας υπερβολικής ασφάλειας και βεβαιότητας στην ελληνική κοινωνία, στον κάθε πολίτη. Του δώσαμε την εντύπωση ότι μπορεί να κάνει και άλλες επιλογές, ότι μπορεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες του και τα επιτεύγματα των θυσιών αυτών να δοκιμάσει κι άλλες λύσεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι οι μέρες από τώρα έως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει στις 5 Ιουνίου «θα είναι μέρες ενδιαφέρουσες και πυκνές σε πολιτικές εξελίξεις», ζητώντας από τα στελέχη του να είναι «σε ετοιμότητα γιατί πράγματι λειτουργούμε ως εγγυητές της σταθερότητας όχι της κυβερνητικής, της εθνικής, της στρατηγικής σταθερότητας».

Εξαπέλυσε κριτική στην κυβέρνηση της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Εθνικολαϊκιστικής Ακροδεξιάς» υποστηρίζοντας ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, όλα προς το χειρότερο.

Επέκρινε ως «παιδαριώδη» και «πρωτόγονη» την επικοινωνιακή πρακτική της κυβέρνησης: «Τις πρώτες μέρες της εβδομάδας έχουμε ένα κλίμα αισιοδοξίας, γύρω στην Πέμπτη αρχίζει να διαφαίνεται το πρόβλημα, την Παρασκευή είμαστε κοντά στη ρήξη. Το Σάββατο η κατάσταση είναι απελπιστική, την Κυριακή συγκροτείται πάντα μία σύσκεψη υπό την Προεδρία του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκπέμπεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας ή ένα μήνυμα εκβιασμού ότι αν δεν μας δώσουν αυτό θα κάνουμε κάτι το εξαιρετικά επιθετικό».

Αναφερόμενος σε όσους έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το έπραξαν «γιατί θεωρούν ότι εκεί υπάρχει το αυθεντικό παλιό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄70, της δεκαετίας του ΄80, με όλες τις προσδοκίες, όλες τις πρακτικές». Υποστήριξε μάλιστα ότι «οι πρακτικές αυτές είναι οι παλαιοκομματικές πρακτικές των χειρότερων όψεων της μεταπολίτευσης, που την καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας και ταυτόχρονα την ονειρεύεται και την επιθυμεί» σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός θέλει να λύσει πολιτικά το πρόβλημά του τρίτου μνημονίου και της χρηματοδότησης «όπως έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πολιτικά τη χώρα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, όπως έβαλε πολιτικά ο Κωνσταντίνος Σημίτης τη χώρα στην ΟΝΕ».

Τέλος, χαρακτήρισε ως «γελοιότητες» τα επιχειρήματα του ΚΙΔΗΣΟ ότι «το ΠΑΣΟΚ έκανε δεξιά στροφή από τότε που συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία». «Από πότε; Όταν το ζήτησε μόνο του στις αρχές του Ιουνίου του 2011, προσφέροντας την Πρωθυπουργία; Όταν αυτό κατέστη επιβεβλημένο λόγω της όξυνσης της κρίσης το Νοέμβριο του 2011, μαζί με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό μάλιστα τη στιγμή εκείνη;» διερωτήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *